Bilförsäkring – allt du behöver veta!

Publicerat 12 augusti 2020 under kategorin Bilsäkerhet

-

Behöver du en bilförsäkring till din nya bil? Då kan du behöva göra lite research! Att försäkra sin bil är ett måste och det gäller att du har stenkoll på vad som ingår i just den försäkringen du väljer. I denna artikel ska vi ge dig våra bästa tips när det är dags att välja försäkring till din bil. 

Bilförsäkring – Vad ingår?

bilforsakring gammal bil 2

När du ska välja bilförsäkring ska du utgå ifrån bilens skick. Om du köper en begagnad bil i lagom bra skick, kan du kanske inte välja den mest heltäckande försäkringen som finns. Men det kanske heller inte finns någon poäng i att betala en väldigt mycket högre försäkringspremie på en bil som är i sämre lite sämre skick än en fabriksny bil. Nedan går vi igenom de vanligaste försäkringarna och vad du kan förvänta dig!

Trafikförsäkring

Alla motordrivna fordon som används i trafik ska ha en giltig trafikförsäkring. Detta är absoluta minimum. Denna obligatoriska försäkring ger ersättning vid vissa skador som sker i trafiken. Till exempel får alla personer som sitter i ett fordon vid en olycka ersättning för personskada, såväl förare som passagerare. Däremot får man inte ersättning för skador på det egna fordonet. Dessutom får du ingen ersättning vid stöld, brand eller skadegörelse om du bara har en trafikförsäkring. 

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår mer skydd för din bil. Olika försäkringsbolag har såklart lite olika varianter där man kan välja till vissa grejer i sin halvförsäkring men oftast ser skyddet ganska lika ut för olika försäkringsbolag. Med en halvförsäkring får du skydd för glasskador, inbrott eller stöld, assistans och bärgning, rättsskydd, krisskydd, motor och elektronik (hur länge baseras oftast på bilens ålder eller hur långt den gått), allrisk och brand. Här är det såklart viktigt att ha koll på vad dessa olika delar innebär. 

Helförsäkring

Med en helförsäkring är du oftast helgarderad mot det mesta. I helförsäkringar ingår skydd mot vagnskada, alltså de flesta yttre skador som uppstår i olika olyckssituationer. Detta även om du själv varit bidragande till skadan. Om du köper en fabriksny bil i Sverige ingår oftast en vagnskadegaranti de första tre åren och därför räcker det oftast att ha en halvförsäkring de första tre åren. Efter tre år kan det däremot vara en god idé att uppgradera till en helförsäkring. 

Utökad försäkring

Förutom helförsäkringen erbjuder de flesta försäkringsbolagen ytterligare tilläggstjänster på sina försäkringar. Det kan till exempel röra sig om hyrbilsersättning, extra assistans eller självriskrabatter. 

Bilförsäkring till veteranbil

bilforsakring veteranbil 3

Har du en gammal fin veteran hemma i garaget som behöver försäkras kan du oftast få en specialförsäkring för detta. De flesta försäkringsbolagen vill göra en individuell bedömning av din veteran för att kunna bestämma vilka försäkringsvillkor du ska få. Här kan du med gott samvete jämföra försäkringsbolagen och välja det som känns mest förmånligt för just dig. 

Att köra i oförsäkrade fordon

bilforsakring forsakrad 4

Om du blir påkommen med att köra ett helt oförsäkrat fordon, alltså ett fordon utan trafikförsäkring, kommer du automatiskt bli rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen och får betala en dyr avgift. Det är därför väldigt viktigt att du försäkrar ditt fordon!

Dags att köpa ny bil? Vi hjälper dig gärna med ett billån och du behöver! Ansök enkelt om billån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.