Köpa begagnad bil – Allt du behöver veta

Publicerat 14 december 2018 under kategorin Billån

-

Det kan vara svårt att köpa rätt begagnad bil. En begagnad bil behöver inte ha några fel, men det kan vara bra att vara påläst för att ha rätt förutsättningar inför köpet. Det finns många fällor som kan kosta dig tusentals kronor. Så vad ska man egentligen tänka på som köpare? Vad är köparens respektive säljarens ansvar? Du går in i det bästa förhandlingsläget om du är påläst och har lite hum om prislägen och var man kan hitta relevant information. Olika bilar har olika förutsättningar och det är viktigt att du hittar en bil som funkar för dig och dina behov. Här kommer några tips på vägen som hjälper ditt bilköp att bli en lyckad affär!

En bil är begagnad så fort den ägts av någon annan före dig. På detta vis sjunker värdet på en ny bil direkt efter köpet. Inte konstigt då att det vanligaste bilköpet vi svenskar gör, just är begagnade bilar. Vare sig du köper av en bilhandlare eller privat, så har alla begagnade bilar en historia som du behöver veta inför ditt köp. Om det är så att det är en elbil du funderar på att köpa så ger vi dig några snabba tips i vår artikel ”5 saker att tänka på när du köper elbil.”

Köpa begagnad bil – kontrollera bilens historia

När du hittat en bil som uppfyller dina behov och önskemål är det dags att göra lite research. Bilens registreringsnummer är din första ledtråd till bilens historia. Med hjälp av det kan du göra en bakgrundskoll av bilen. Surfa in på Transportstyrelsens hemsida under rubriken fordon. Fyll i registreringsnummer och logga in med ditt bank-id så får du reda på om säljaren verkligen äger bilen, vilka tidigare ägare den har haft, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring samt vilka skulder bilen är belastad med. Du behöver även titta i bilens servicebok för att kontrollera så att eventuella rostskyddskontroller och kamremsbyten är dokumenterade rätt, samt att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal. Här är det bra att vara påläst om vad som kännetecknar just de märken och modeller som intresserar dig. Och såklart också vilka problem som kan uppstå hos just de märkena. Bilar utan en korrekt servicebok bör undvikas. Det är även viktigt att ta reda på om fordonet är påställt eller ej, samt datum för första registrering.

Ställ frågor om bilen

köpa begagnad bil

Som köpare är det viktigt att noga läsa igenom annonsen och skriva upp eventuella frågor inför mötet med säljaren. Om bilen finns långt borta kan det vara bra att ringa och ställa specifika frågor. Här är det helt ok att vara noggrann och petig, det är dumt att lägga ner lång restid på fel bil. Be gärna om fler bilder på bilen.

Yttre inspektion

köpa begagnad bil råd och tips

När du åker och tittar på bilen bör du kontrollera flera saker. Har bilen några lackskador eller repor? Är vindrutan hel? Finns det avskavda hörn på stötfångarens lack? Kontrollera även klädseln, och fråga om bilen har blivit chiptrimmad. Det sistnämnda har med effektoptimering att göra och du kan läsa mer om det här. Är det en modernare bil så är det bra att veta om alla nycklar finns och fungerar, fjärrkontrollsnycklar är dyra. Kontrollera om sommardäcken är slitna, och om vinterdäck medföljer så ta reda på hur gamla de är och vilken sort. Dubbdäck med tio år på nacken har förmodligen inte mycket grepp kvar.

Kika under huven

köpa begagnad bil råd och tips guide

Du behöver även klämma och känna lite på bilen. Öppna huven och kontrollera oljenivån. Bensindrivna bilar ska ha en gyllenbrun olja, medan oljan i en dieselmotor blir ganska svart. Påfyllningslocket till oljan ska vara rent på insidan och inte fyllt av en slemmig sörja. Kontrollera även kylarens expansionskärl, i hålet ska du se gul, blå eller röd vätska, inte gråsvart eller beigefärgat kladd.

Provkörning

köpa begagnad bil råd och tips

Känner du dig nöjd hittills är det är dags att provköra bilen. Starta bilen och försäkra dig om att alla varningslampor slocknar. Är ABS-systemets lampa tänd, kan detta bli en dyr affär. Tomgången ska vara lugn, lyssna noga och titta på varvräknaren. Väl ute på vägen, kombinera gärna stadskörning och landsväg. Provkör gärna på ojämnt väglag för att lyssna efter ljud i framvagnen, detta kan tyda på problem eller förslitning i hjulupphängningen. Se till att bilen inte drar åt någon sida, vare sig under körning eller inbromsning. Glöm inte hålla koll på temperaturmätare och varningslampor. Känner du dig osäker på att provköra begagnade bilar så ta gärna med dig någon för ett andra utlåtande.

Priset

Här är det verkligen viktigt att göra egen research. För att få en ungefärlig värdering på bilen, kan man söka efter värderingssidor online. Där kan man enkelt skriva in märke, modell och tillverkningsår för att få en snabb värdering. Rekommendationen är att göra detta på flera olika sidor för att se hur de skiljer sig. Gå även in på bilhandlares webbsidor, samt sök på Blocket för att jämföra liknande bilar, för att få en uppfattning om hur prisläget ser ut. En bra tumregel är att billigare bilar köpes privat, medan dyrare bilar köps på firma. Då säljs det oftast med någon form av garanti, vilket kan vara fördelaktigt, även om det bara är under en kort period. När du ska förhandla om priset är det viktigt att du är beredd att betala säljarens begärda pris, men när det kommer till begagnade bilar finns det så gott som alltid marginal för prutning. Du kan fråga efter lägsta accepterade pris eller själv lägga ett bud. Har bilen en mindre skada, är detta också ett givet prutargument.

Skriv köpeavtal

köpeavtal köpa begagnad bil råd och tips

När du nu gjort all research och alla kontroller, samt kommit överens med säljaren om ett pris, är det dags för själva köpet. Nu är det viktigt att upprätta ett köpeavtal. Detta reglerar vilka ansvar säljare och köpare har när en bil byter ägare. När det gäller köp mellan privatpersoner gäller köplagen, vilket innebär att avtalet måste vara skäligt och gynna båda parterna. Ett välformulerat avtal gör att båda känner sig trygga med köpet och minskar risken för missförstånd. Både säljaren och köparen måste underteckna avtalet. Ofta görs bilaffärer upp med enbart ett kvitto, detta kan leda till tvister även om båda parter hade goda intentioner. Muntliga avtal är giltiga, fast de har inte alls samma bevisvärde som ett skrivet köpeavtal. Känner du dig inte helt trygg med att skriva ett eget avtal så finns färdiga avtal som möter de krav man behöver, att ladda ner från konsumentverket. Även om köpare och säljare känner förtroende för varandra så är rekommendationen att alltid upprätta ett köpeavtal, detta är för bådas säkerhet.

Är du på redo att köpa en begagnad bil? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du kanske veta mer om äldre bilar? Läs vår artikel om veteranbilar här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.