Billiga begagnade bilar – vi har checklistan!

Publicerat 9 april 2019 under kategorin Billån

-

Går du i tankarna att köpa en begagnad bil? Vill du gärna hitta en billig begagnad bil? Då har du kommit rätt! Billiga begagnade bilar finns det gott om – men hur hittar man rätt i denna djungel? I och med att Bonus Malus infördes 1 juli 2018, blev verkligheten för bilköpare plötsligt en annan då man nu kan bli belönad eller bestraffad beroende på hur mycket avgaser bilen släpper ut. Vill man till exempel köpa en bil som går på bensin eller diesel, kan det därför vara bra att kolla på begagnade bilar som satts i trafik innan 1 juli 2018. Bara en av sakerna man behöver ha koll på när man ska köpa en bra (och helst billig) begagnad bil. Häng på!

 

Billiga begagnade bilar – Hur ska man tänka?

billig begagnad bil

Ja det finns såklart många saker man behöver fundera över när man ska köpa en billig begagnad bil. Nummer ett är kanske vad billig betyder för dig. Är det i 10 000-kronorsklassen eller är det kanske uppåt 80 000 kronor? Allt är såklart relativt. En annan viktig sak som avgör om man gör ett kap eller ej, är såklart i vilket skick bilen är för den summa man är villig att betala. Det är stor skillnad på att köpa en bil för 10 000 kronor som gått över 20 000 mil och att köpa en bil för 30 000 kronor som endast gått runt 10 000 mil. Men båda kan såklart vara bra (eller dåliga) köp.

 

Fordonsskatten

billig begagnad bil fordonsskatt

En viktig sak att titta på är hur hög fordonsskatt du måste betala på den begagnade bilen du är intresserad av. Det kan du enkelt kolla upp på bilskatt.nu. Kanske känns det mer värt att skatta runt 700 kronor per år än uppemot 3000 kronor per år. Hur skatten beräknas skiljer sig lite åt efter hur gammal bilen i fråga är. Personbilar som är från 2006 eller senare, samt personbilar som uppfyller kraven för miljöklass 2005, miljöklass el och miljöklass hybrid, beskattas utifrån hur mycket koldioxid de släpper ut. Fordonsskatten beräknas på utsläppsvärdet vid blandad körning. Personbilar som inte ingår i någon av dessa två grupper beräknar man istället skatten utifrån vikt på. När man ska köpa en begagnad bil är det såklart också trevligt om fordonsskatten nyligen är betald, så du slipper en skattenota nästan direkt efter ägarbytet.

Besiktningsprotokoll

billig begagnad bil besiktningsprotokoll

Innan köpet är det givetvis bra att titta på senaste besiktningsprotokoll för att se hur bilen presterat. Fick den anmärkningar eller gick den igenom senaste besiktning utan problem? Det är också bra att kolla när det är dags för nästa besiktning. En nybesiktigad bil som gått igenom utan anmärkning, känns lite bättre att köpa än en som ska besiktigas strax efter att du köpt den. Var det längesen den besiktigades riskerar du att köpa en bil som inte går igenom kontrollen och det kan då bli en dyr historia att reparera direkt.  

Kika på miltalen

billig begagnad bil mätarställning

Förutom att hitta en begagnad bil med låg skatt, är det avgörande hur skicket på bilen är för att den ska vara ett billigt kap. Har bilen gått nästan 20 000 mil kan det såklart vara sämre än om den endast gått 10 000 mil. Men är det en välvårdad bil som gått igenom all nödvändig service och dessutom reparerats enligt konstens alla regler, kan en bil med 20 000 mil i bagaget såklart vara i bättre skick än en bil som bara gått 10 000 mil men inte vårdats på samma sätt. Man får ta många saker i beaktande innan man kan avgöra om bilen är ett kap eller inte. Men generellt kan man anta att en bil med något lägre miltal oftast är bättre än den som gått väldigt många mil.

Skicket på bilen är avgörande

billig begagnad bil skick

Det gäller såklart också att noga undersöka bilens skick innan man bestämmer sig. Har bilen mycket rostangrepp? Hur är helhetsintrycket både ut- och invändigt? Ser den hel och ren ut? Första intrycket och din intuition kan du komma ganska långt på! Köper du privat brukar du också märka på säljaren om denne verkar uppriktig ganska snabbt. Kan säljaren svara på dina frågor eller är det lite svepande svar? Man märker snabbt när någon är osäker och det kan vara en indikator på en oseriös säljare. Köper du via bilhandlare kan det kanske vara svårare att upptäcka en oseriös säljare – de är ofta vana vid att kränga begagnade bilar. Är du osäker är det alltid en bra idé att rådfråga någon bilkunnig i din närhet eller ta med denne när det är dags att kolla på bilen.

Checklista – innan du köper!

billig begagnad bil checklista

Vi har sammanställt en liten checklista som kan vara bra att gå igenom när du kollar på en billig begagnad bil första gången. Det finns såklart mycket mer att titta på men här är några bra snabba punkter att gå igenom:

 

  1. Öppna till motorrummet och dra ut oljestickan. Är oljan grumlig på stickan är det inte så bra. Oljan ska vara svart alternativt genomskinlig.
  2. Kontrollera att senaste besiktningsprotokollet säger samma antal mil som mätaren visar. Detta kan du även kontrollera via Transportstyrelsen om du har registreringsnummer på bilen.
  3. Rost är lite knepigare att kontrollera, men försök att se om avgasröret är helt och att infästningar till hjul ser bra ut.
  4.  är däcken bra? Mönsterdjupet bör vara minst 5 mm. Ingår sommar och vinterdäck i köpet?
  5. Provkör bilen:
  • Kör fram bilen några meter och säkerställ att det inte droppat vatten eller olja på marken där bilen stått parkerad.
  • Kontrollera när du bromsar in kraftigt, att bilen inte drar åt något håll. Gör den det behöver kanske bromsar snart fixas vilket kan kosta en hel del.
  • Kontrollera att handbromsen fungerar i en backe. Ställ bilen i neutral. Går den att flytta?
  • Kontrollera instrumentpanelen, finns det några fel/varningslampor som lyser?
  • Kontrollera att alla växlar (inkl. backen) fungerar utan missljud.

Billiga begagnade bilar – några bra modeller

billiga begagnade bilar volvo v70_8

Några populära modeller när det kommer till begagnade bilar är Volvo V70, Volkswagen Golf, Toyota Auris, Kia Ceed, Skoda Octavia, Audi A6 och Volvo XC60.  

 

Är det dags att hitta en billig begagnad bil? Hoppas du haft lite nytta av denna artikel nu när du ska börja leta på allvar. Behöver du hjälp med finansieringen kan du enkelt ansöka om billån här.

/Vännerna på MyMoney

 

 

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.