5 saker du inte visste om billån!

Publicerat 14 april 2023 under kategorin Billån

-

Chansen är att du har en bil, eller är på marknaden för en bil. Men har du full koll på hur billån fungerar? Här kommer vår lista på 5 saker som du kanske inte visste om billån.

Är du på jakt efter ett nytt billån?

Att ta ett billån är något de flesta gör någon gång i livet. Det är ett attraktivt alternativ istället för att leasa en bil – men hur fungerar egentligen ett billån? Det är alltid viktigt att du gör din research och överväger olika alternativ. Här kommer vår lista på 5 saker som du kanske inte visste om billån och som är bra att ha med sig!

1. Räntan är inte alltid fast!

Många tror att räntan på deras billån är fast och oföränderlig. Men det är faktiskt så att räntan på ditt billån kan variera. Räntan kan variera baserat på faktorer som exempelvis: 

  • Din kreditvärdighet
  • Lånebeloppet
  • Längden på lånet. 

För att få det bästa erbjudandet på ditt billån är det viktigt att du jämför låneerbjudanden från olika långivare.

Att välja en variabel ränta kan innebära en lägre ränta i början av ditt lån, men räntan kan stiga under lånets löptid. En fast ränta kan ge dig trygghet och stabilitet, men du riskerar då att betala för mycket för ditt lån om räntorna skulle sjunka under löptiden.

Välj det upplägg som passar dig bäst! Är du osäker så är du alltid välkommen att fråga någon av våra experter. Du hittar våra experter här!

2. Din bil påverkar din ränta!

Bilmodellen du väljer kan påverka räntan på ditt billån! Långivare kan erbjuda olika räntor beroende på vilken bilmodell det är och åldern på bilen. Detta beror på att vissa bilar har ett högre andrahandsvärde och är mer eftertraktade än andra – vilket i sin tur minskar risken för långivaren. En nyare bil med ett högre andrahandsvärde kan därför innebära en lägre ränta för dig!

Det är faktiskt så att bilen du väljer blir en väldigt viktig faktor när det gäller att få det bästa billånet. Tänk på att göra ordentlig research innan du tar ditt lån och se över vilken bilmodell som kan ge dig det bästa låneerbjudandet i relation till den bästa upplevelsen för dig.

3. Håll koll på kreditvärdigheten!

Din kreditvärdighet spelar en stor roll när det gäller att få det bästa billånet. Om du har en bra kreditvärdighet så kan du förvänta dig ett bättre erbjudande på ditt billån – med en lägre ränta och bättre lånevillkor. Om du har en dålig kreditvärdighet kan du fortfarande få ett billån men du kan förvänta dig högre räntor och generellt sämre lånevillkor.

Det är väldigt viktigt att ha en bra kreditvärdighet, och du kan faktiskt påverka din denna på egen hand! Detta kan göras genom att betala dina räkningar i tid, minska dina skulder och undvika att öppna för många kreditkort. Genom att förbättra din kreditvärdighet kan du få bättre erbjudanden på ditt billån och spara pengar på lånekostnader i längden!

4. Kontantinsats eller inte?

Vissa långivare kan kräva att du betalar en insats när du tar ett billån. En insats är en förskottsbetalning som du gör på bilen och är vanligtvis mellan 10-20% av bilens totala kostnad. Att betala en insats kan hjälpa dig att få ett bättre erbjudande samtidigt som din lånade summa minskar. Och som ett plus i kanten så får du en lägre månadskostnad om du har ett mindre lån.

Att betala en insats kan dock vara en utmaning för många. Om du inte har tillräckligt med pengar för en insats kan du behöva skjuta upp bilköpet tills du har sparat tillräckligt med pengar för att betala insatsen. 

Det viktigaste är att se över dina ekonomiska förhållanden innan du ansöker om ett billån och se till att du har råd att betala en insats om det krävs.

5. Lånets längd påverkar din kostnad!

Längden är en viktig faktor när det gäller ditt billån. Ett kortare lån kan innebära högre betalningar, men du betalar mindre i ränta och blir snabbare skuldfri. Ett längre lån ger dig lägre betalningar, men du betalar mer i ränta och är skuldsatt under en längre tid.

Det är viktigt att du väljer en lånelängd som passar din ekonomiska situation och dina framtida planer. Tänk på att en längre låneperiod kan vara en fördel om du vill ha lägre månatliga betalningar och mer utrymme i din budget.

Innan du tar ett billån, bör du undersöka och jämföra olika låneerbjudanden och se över dina alternativ innan du bestämmer vilken lånelängd som är bäst för din ekonomiska situation och dina framtidsplaner.

Visste du dessa 5 sakerna om billån? 

Behöver du hjälp med finansiering?

Behöver du hjälp med att finansiera ditt bilköp och även dela upp betalningen? Vill du ha vägledning eller rådgivning? Vi finns alltid här för att hjälpa dig. 

Kontakta oss så tilldelas du en personlig kontakt som guidar dig genom ditt köp. Eller ansök om lån direkt här.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.