Mercedes A-klass – mycket bil och kvalitet för pengarna

Publicerat 13 juni 2018 under kategorin Bilinspiration

-

Inför lanseringen i Sverige i maj har förväntningarna på Mercedes A-klass varit skyhöga. När vi tar del av omdömen från de recensenter som provkört bilen verkar Mercedes onekligen ha lyckats. Motorjournalisterna är rörande eniga och uttalanden som att bilen är ”något helt nytt” och kommer att bli ”ett riktmärke”, kan naturligtvis inte annat än väcka vårt intresse. Tanken bakom nya A-klass är att sätta en ny standard för hur mellanklassbilar i premiumsegmentet ska komma att upplevas. Den berömda biltillverkaren har hämtat inspirationen från de lyxigare E- och S-klasserna. Påståendet Mercedes A-klass – mycket bil för pengarna – kommer garanterat accepteras av marknaden.

Den lansering som börjar under 2018 är den fjärde generationen A-klass. Den första generationen lanserades 1997 och mycket har hänt sedan dess. Där den första varianten beskrevs som vinglig, får årets modell mycket höga betyg såväl för sina köregenskaper som säkerhet.

Mercedes A-klass – utrustning & specifikationer

Mercedes har valt en ren design som gissningsvis kommer falla många bilköpare i smaken. Man har satsat på nya motorer, ett utmärkt säkerhetspaket, smart röststyrning och effektiv aerodynamik. Dessutom storsatsar man på ”MBUX”, det vill säga Mercedes-Benz User Experience. Något som lett till lättförståeliga menyer och kommandon. Även om den här generationen A-klass bygger vidare på den existerande plattformen så är det mycket som förändrats till det bättre. Man har bland annat valt att sträcka axelavståndet med ytterligare 30 mm. Hjulen sitter längre ut och detta ger en mer stabil spårvidd. Även bagageutrymmet har utökats och blivit 2 decimeter bredare. Specifikationerna för Mercedes A200 ser ut på följande sätt:

  • En fyrcylindrig, bensindriven motor.
  • Sjustegad automat med fyrhjulsdrift.
  • En toppfart på 225 km/h.
  • Vid 10 mils blandad körning är bränsleförbrukningen 5.6 liter.
  • Cylindervolymen på 1 332 cc.

Priset då?

Mercedes talar om att man under de närmaste två åren successivt kommer att släppa upp till 8 modeller i den här klassen. Hur mycket kostar då en A200? Priset för det allra enklaste utförandet ska ligger på knappt 290 000 kronor. Enligt recensenterna tillkommer dock några nödvändiga paket, så slutpriset blir närmare 340 000 kronor. Utöver design och körupplevelse är en av de stora behållningarna med den här bilen röststyrningen, där bilen förstår dagligt tal och inte endast kommandon. Recensenterna är eniga om att den tagits fram med bilföraren och passagerarna i fokus och att Mercedes A-klass verkligen är – mycket bil för pengarna.

A-klass – den nya standarden

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att våra högt ställda förväntningar på Mercedes efterlängtade lansering verkar infrias på alla punkter. Designen, som ska fungera som en grundmodell för Mercedes kommande kompaktbilar och den hypermoderna tekniken gör att den här modellen sannolikt kommer att kännas fräsch och nytänkande länge. Det verkar onekligen som att A-klass är en modell som kommer ha ett riktigt fint andrahandsvärde. Dessutom ryktas det om att vi i framtiden kanske dessutom kommer att kunna se fram emot en hybriddrivlina. Mercedes börjar med att lansera dieseldrivna A180 D och ovannämnda A200. Lite senare i år kommer man även att lansera den modell som förutspås bli bästsäljaren, den bensindrivna A180 som försetts med manuell växellåda.

Dags att uppdatera till A-klass? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.