Månadens lyxbil: Vackra Maserati Quattroporte

Publicerat 16 januari 2019 under kategorin Bilinspiration

-

Med havsguden Neptunus treudd som varumärke har Maserati tagit bilvärlden med storm. Maserati Quattroportes historia sträcker sig bakåt i tiden till början av 1960-talet när den lanserades som deras första sportiga lyxsedan. Modellen tillverkades i sex generationer från 1963–2013. I kombinationen hantverk och industri är Quattroporte av många ansedd som en av världens vackraste bilar.

Maserati grundades 1914 som en tävlingsverksamhet av fyra bröder boende i Bologna. Tolv år senare gjordes verksamheten om och bröderna startade biltillverkning under samma namn. Idag ligger huvudkontoret i Modena och ägs av Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

 

Maserati Quattroporte I 1964-1970

maserati quattroporte 1964-1970

Originalet Quattroporte lanserades i två modeller, Tipo 107 och 107A. Modellen introducerades i november 1963 på Turin Motor Show. Det var den första bilen med V8-motor från Maserati. Kapabel att nå 200 km/h på de europeiska motorvägarna med 260 hästkrafter. 1965 fick bilen ett ansiktslyft med dubbla strålkastare, motorn skruvades upp och toppfarten blev 240 km/h. Denna hastighet kunde endast jämföras med sportbilar som Ferrari och Jaguar E-type. Modellen tillverkades i över 600 exemplar, och den klassiska karossen designades av Pietro Frua.

 

Maserati Quattroporte II 1974-1975

maserati quattroporte

1967 tog Citroën över 60 procent av aktierna i Maserati, fyra år senare köpte de resten. Detta resulterade i att Quattroporte II byggdes på ett Citroën-chassi med hydraulisk fjädring och framhjulsdrift. V6-motorn var emellertid fortfarande en ren Maserati produkt. Hur många Quattroporte II som hann tillverkas är oklart men det rör sig om en handfull bilar. 1975 gav Citroën upp sitt italienska äventyr.

 

Maserati Quattroporte III 1979-1990

maserati quattroporte

Denna modell började sin resa som en show-bil från Italdesign 1976, och gick i produktion tre år senare. Alejandro De Tomaso som hade tagit över Maserati bestämde sig för att återskapa en riktig sportlimousin. Bilen designades av Giorgetto Giugiaro och var en majestätisk skapelse på 4,9 meter som vägde två ton. Bilen marknadsfördes de första åren under namnet ”4porte” men ändrades sedan till Quattroporte III. 1986 introducerades superlyx-varianten ”Royale”. Maserati Quattroporte III tillverkades i över 2 000 exemplar.

 

Maserati Quattroporte  IV 1994-2000

maserati quattroporte

Den fjärde generationen av Quattroporte lanserades i april 1994. Tekniken hämtades från Maserati Biturbo, inklusive den turboladdade V6:an. 1995 kom även en liten överladdad V8:a. Modellen är välkänd tack vare den klassiska ovalformade klockan som blivit ett signum för Quattroporte IV. I samband med Ferraris övertagande 1998 introducerades Quattroporte Evoluzione. Denna modell hade 400 helt nya eller modifierade delar. Karossen var designad av Marcello Gandini och yttermåtten på denna generation var betydligt mindre än de tidigare.

 

Maserati Quattroporte V 2004-2012

maserati quattroporte

Generation V introducerades på Frankfurtsalongen 2003. Karossen designades av Pininfarina och nu växte Quattroporte rejält jämfört med sina föregångare med en längd på över fem meter. Motorn var hämtad från modellerna Maserati Coupe & Spyder, liksom den halvautomatiska växellådan. 2008 uppdaterades modellen och den reviderade Quattroporte kompletterades med en starkare S-version med 439 hästkrafter och en ny växellåda från ZF, kallad Automatica.

 

Maserati Quattroporte VI 2013-

maserati quattroporte

Den senaste Quattroporte-generationen introducerades på North American International Auto Show i Detroit i januari 2013. Bilen har en 8-växlad automatlåda och en ny V8-motor med dubbla turboaggregat. Sedan dess har det även tillkommit en dieselversion samt en sexcylindrig version som erbjuder fyrhjulsdrift. Karossen designades under ledning av Lorenzo Ramaciotti på Fiat Centro Stiles Maserati-avdelning. 2015 lanserades Quattroporte Zegna Limited edition. I samarbete med det italienska modehuset Ermenegildo Zegna tillverkades 100 bilar i en unik lyxig design. Denna åtråvärda skönhet byter inte ofta ägare och prislappen ligger på omkring 1,5 miljoner kronor.

Vill du köpa en Maserati Quattroporte? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vilken lyxbil drömmer du om? Läs mer om världens dyraste bilar här!

 

/Vännerna på MyMoney

 

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.