Vi granskar klassikern: Hederliga Ford Mustang

Publicerat 29 augusti 2018 under kategorin Bilinspiration

-

Vem vill ha en Ford Mustang? Vi hade sannerligen inte tackat nej! I den här artikeln ska vi gå tillbaka i historien och granska den klassiska bilen som kom ut på marknaden redan 1965. Den har kommit att bli nästintill kultförklarad och alla vet väl idag hur en Ford Mustang ser ut? Häng med när vi tar er med på en trip down memory lane!

Skaparen av Mustangen är som bekant Ford Motor Company, eller bara Ford som de flesta av oss nog säger. Det numera multinationella bilföretaget grundades den 16 juni 1903 i Dearborn, en förort till Detroit i delstaten Michigan.

Tidiga konceptbilar

Den första konceptbilen med namnet Mustang byggdes 1962 och kallades då Ford Mustang I. Detta var en liten, tvåsitsig bil utan tak. Man ville skapa en prisvärd sportbil som skulle kunna konkurrera med Chevrolets sportbil Corvetten. Mustangen visades under nästkommande två år innan man insåg att dess komplexitet gjorde det svårt att producera bilen i större upplagor. När man dessutom fann att det fanns ett begränsat intresse från potentiella köpare valde man istället att satsa på en ny konceptbil, Ford Mustang II. Denna bil hade istället fyra dörrar och kom att likna det som senare blev den slutgiltiga varianten. Konceptbil nummer två användes endast som ett medel att ytterligare skapa intresse bland allmänheten för den här typen av bil. Den visades på utvalda bilevent innan den blev museiföremål på Detroit Historical Museum.

Första generationen 1964½–1973

Under 1964 påbörjades produktionen av den första Ford Mustang. Då produktionen pågick under 1964 fick den namnet Ford Mustang 1964½ men alla bilar som såldes blev ändå marknadsförda som 1965-års modell av Ford. Mustangen uppdaterades stadigt i nya versioner med olika design och karaktär mellan åren 1964-1973, fram till lansering av Ford Mustang generation två.

Andra generationen 1973-78

21 september 1973 presenteras Mustang II, baserad på Ford Pinto, och mindre än sin föregångare. Man ville ha en mindre och mer bränsleeffektiv Mustang. Till följd av nya lagar och regler blev modellen dock tyngre på grund av utrustning som måste adderas. Detta betydde sämre prestanda och försäljningssiffrorna landade på nästan 33 000 färre sålda bilar jämfört med tidigare versions bästa försäljningsår. Under försäljningsåren 1973-78 kom Mustangen i olika utföranden såsom Cobra II och King Cobra II.

Tredje generationen 1979-1993

Generation tre av Ford Mustang blir en större variant med bredare hjulbas och mer utrymme inuti bilen. Baksätet, bagageutrymmet och motorutrymmet utökas. Även generation tre går igenom en mängd uppdateringar och produceras i olika utföranden. Vissa uppdateringar hänger med hela vägen mellan 1979-1993, andra införs och tas bort genom årens lopp. 1983 designar man om fronten på alla Mustanger och ger dem en ny grill som sportar det klassiska Ford-emblemet “Blue Oval” för första gången.

Fjärde generationen 1994-2004

I november 1993 presenterades den första största re-designen på 15 år. Den nya designen lånar många designdetaljer från tidigare versioner. 1999 får Mustangen åter nytt skinn med skarpare konturer, större hjulbågar och nya veck i karossen. Fler alternativa versioner av Mustagen produceras mellan dessa år, bland annat Bullit från 2001 och Mach 1 från 2004.

Femte generationen 2005-2014

2005 lanseras femte generationen Ford Mustang och designen flörtar kraftigt med det sena 60-talets modeller. Chefsdesigner J Mays kallar det retro-futurism. Ännu en ny design lanseras 2010, då med sekventiella LED-baklyktor. 2012 introduceras en ny Mustang Boss 302 version.

Sjätte generationen 2015-idag

Sjätte generationen Ford Mustang är den vi ännu befinner oss i, och denna lanserades 2015. På marknaden idag finns modellerna GT och EcoBoost tillgängliga. Ford lovar mer kraft, mer finess & mer Mustang.

Ford Mustang – En bil med mycket historia

Ford Mustang har sannerligen en gedigen historia. Bilen har producerats under 54 år och har ändrat utseende otaliga gånger. Mustangen återfinns i många olika versioner, med olika prestanda och egenskaper. Vi fortsätter imponeras av Fords outtröttliga fortsatta arbete med att utveckla denna klassiker och ser fram emot vad framtiden har att erbjuda. Dags för en Mustang? Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.