Ansök om lån

Vi granskar klassikern: Chevrolet Corvette Publicerat 10 oktober 2018 under kategorin Bilinspiration

Så var det dags igen! Den här gången granskar vi Chevrolet Corvette, ännu en klassiker i bilarnas historia. Den här klassiska sportbilen såg dagens ljus redan 1953 och produceras än idag. Vi har grottat ner oss i dess historia, häng med när vi tar reda på allt som är värt att veta om Chevrolet Corvette!

Chevrolet är ett varumärke som ligger under den stora amerikanska multinationella fordonskoncernen General Motors (GM), med huvudkontor i Detroit, Michigan. Kul fakta om GM är att koncernen mellan 1990-2010 ägde det svenska bilmärket SAAB.

Chevrolet Corvette – Födelse

Efter andra världskrigets slut började hemvändande amerikanska soldater ta med sig europeiska sportbilar till USA. Det ökande intresset för sportbilar från tillverkare som Jaguar och Alfa Romeo, fick bildesigners hos GM att börja driva utvecklingen av en amerikansk sportbil av liknande karaktär. Efter viss övertalan av GM’s ledningsgrupp, presenterades den 16 januari 1953 den första sportvagnsprototypen signerad GM. Efter visning av prototypen blev intresset bland motorpressen och kunderna så stort att man beslutade om serietillverkning. Så var Corvetten född!

Första generationen – C1

Första generationens Corvette tillverkades mellan 1953-1963. Under de första åren av produktion drogs modellen med en hel del problem och intresset för bilen dalade som en direkt följd. Efter bara två år hotades produktionen av nedläggning på grund av den låga produktionstakten. Problemen, som handlade om bekymmer med den 6-cylindriga motorn, löstes av ingenjören Zora Arkus-Duntov. Från och med 1956 monterades endast V8-motorer i nytillverkade Corvette. I och med denna uppdatering ökade intresset för Corvetten och försäljningen ökade snabbt. En rad uppdateringar i design och kaross ökade också Corvettens popularitet markant. 1962 tillverkades den sista bilen i generation 1 och man blev redo för nästa generation.

Andra generationen – C2

Den andra generationen Corvette producerades mellan 1963-1967. Bilarna i denna generation fick smeknamnet “Stingray” till följd av den uppdaterade, strömlinjeformade karossdesignen. Under denna generation introducerades även dolda strålkastare och en kupémodell. Det var också på modellerna i generation 2 som de mest banbrytande uppdateringarna gjordes när det gällde bilens prestanda i racingvärlden. Nu kunde även  Chevrolet Corvette mäta sig med de största bilmärkena inom racing.

Tredje generationen – C3

Tredje generationen Corvette tillverkades mellan 1968-1982. Influenserna till denna generation kom till stor del från konceptbilen Mako Shark, som gav bilen ett riktigt karaktäristiskt utseende. Under denna period minskades motorernas effekt till följd av nya miljöpåverkanstankar under perioden.

Fjärde generationen – C4

Fjärde generationens Corvette tillverkades mellan 1984-1996. Under denna perioden sker många förändringar. Vid lanseringen hade Corvetten blivit en nästan helt ny bil och man hade fokuserat mycket på att uppdatera och förbättra bilens köregenskaper. 1981 öppnade man även den nya Corvettefabriken i Kentucky som sedan dess är platsen för tillverkning av nya Corvettes. Under denna period presenteras också en rad special-Corvettes – ZR-1, Speedster och Grand Sport.

Femte generationen – C5

Generation 5 Corvette tillverkades mellan 1997-2004. Generation 5 bjöd på en rad konstruktionsuppdateringar, bland annat nytt, formpressat, chassi i aluminium och en ny V8:a med 350hk. 2001 lanserades Z06:an – bland annat med en prestandahöjning till 385hk.

Sjätte generationen – C6

Sjätte generationen Corvette producerades mellan 2005-2013. Vid närmare granskning var det många som tyckte att generation 6 snarare var en uppgradering av föregångarna i generation 5 än en helt ny bil. Däremot fick bilarna ett rejält ansiktslyft, exteriört men framförallt interiört.

Sjunde generationen – C7

Sjunde generationen Corvette har producerats sedan 2014 och är den nuvarande generationen Corvettes. Dess introduktion försenades med tre år då man från början tänkt lansera den sjunde generationen redan 2011. Idag hittar man modellerna Stingray, Grand Sport och Z06 på menyn – alla med prestanda som matchar dagens ideal för en kraftfull sportbil.

Är du sugen på denna klassiker, begagnad eller ny? Grymt! Vi hjälper dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du läs om andra härliga klassiker? Läs om Volkswagen Bubbla eller Ford Mustang!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

6 februari 2019

Månadens lyxbil: Hybriden Ferrari LaFerrari

Ferrari LaFerrari fick inte sitt namn av en slump. Den här värstingen heter inte “THE Ferrari” för inget. Den här hybriden beskrivs som ett flaggskepp för tillverkaren och tillverkades 2013-2018. I den här artikeln ska vi ta dig med till LaFerraris förlovade land! LaFerrari utvecklades me…Läs mer »

13 maj 2020

Här är världens snabbaste bilar!

Världens snabbaste bil är helt klart en eftertraktad titel! Att slå rekord är såklart eftersträvansvärt för vissa och i bilvärlden gillar man ju att vara bäst. I denna artikel ska vi kika på de sex snabbaste produktionsbilarna just nu. Detta vill du inte missa! Världens snabbaste bilar &…Läs mer »

4 september 2019

Världens snyggaste bil - listan enligt oss!

Vilken är egentligen världens snyggaste bil? För ett tag sedan skrev vi en artikel med titeln, världens fulaste bil, nu är det äntligen dags för uppföljaren – fast tvärtom! I den här artikeln har vi samlat de bilar vi tycker är absolut snyggast, i världen. Häng med när vi drömme…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng