Amerikanska bilmärken – våra tre favoriter

Publicerat 11 september 2019 under kategorin Bilinspiration

-

Vad tänker du när du hör amerikanska bilmärken? Kanske tänker du på den klassiska amerikanska bilen som rullar runt på cruising under somrarna. Eller så tänker du kanske på en av världens mest sålda bil, hela 35 miljoner exemplar, Ford F-serien. Det finns många fina amerikanska bilmärken och vi vill såklart dela med oss av våra favoriter!

Våra topp-tre amerikanska bilmärken

ford

När vi dyker ner i de amerikanska bilmärken som finns, är det svårt att välja våra topp tre. Nummer ett på vår lista är Ford – en riktig klassiker när det kommer till bilar. Vi kan inte heller skippa Chevrolet, ett bilmärke som levererar riktiga, amerikanska “muscle cars”. Sist men absolut inte minst får Cadillac en välförtjänt plats på denna lista, ett bilmärke bra nog för Amerikanska presidenter, blir det mer amerikanskt än så?

Ford

amerikanska bilar_ford_3

Ford grundades 1903 av Henry Ford. Grunden till succén anses vara att Ford var först ut att använda sig av löpandebandsprincipen och framgången började med T-forden 1908. Målet med Ford var att tillverka bilar som var “var mans egendom”, och för att få ner priserna skulle de använda enkel teknik och massproduktion. Ford är idag bland de mest tillverkade bilarna i världen så deras målsättning verkar ha fungerat ypperligt. 

Chevrolet

amerikanska bilar_4_chevrolet

Detta amerikanska bilmärke grundades 1911 i Detroit, och hade som avsikt att konkurrera mot T-forden, vilket de även lyckades med. T-forden försvann 1927 och Chevrolet ses som en bidragande faktor. 1918 köptes Chevrolet av General Motors och har sen dess ingått i deras fordonskoncern. 2015 stoppades försäljningen av de flesta Chevrolet-modeller (förutom några få utvalda) i Europa, detta efter ett beslut som togs 2013 av General Motors. Anledningen var att de inte ville konkurrera med Opel och Vauxhall, som även de går under koncernen General Motors. Läs gärna vår artikel om klassikern Chevrolet Corvette.

Cadillac

amerikanska bilar_2_president-obamas-limousine_100350544_h

Även Cadillac grundades 1903 och blev snabbt en konkurrent till T-forden. Sex år senare blev de uppköpta av General Motors, och bytte helt riktning. Nu var målet att bli en lyxbil, och med detta utvecklades Cadillac med både ny teknologi och häftiga innovationer. Den mest kända och “one of a kind” Cadillacen är “The Beast”. Det är den bilen som Amerikas president använder.

Handelskrigets påverkan på Amerikanska bilmärken

amerikanska bilar_6_handelskrig

Det är många som påverkas av handelskriget som just nu pågår, och inte minst de amerikanska bilmärken. Både General Motors och Fiat Chrysler rapporterade 2018 en lägre vinst än förväntat. Den stora påverkan är råvarupriserna av bland annat stål och aluminium som skjutit i höjden. General Motors rapporterade om en ökning på 300 miljoner dollar för just råvarupriser under andra kvartalet av 2018.

Om du vill läsa om andra amerikanska bilar, rekommenderar vi att läsa om Teslas model 3. 

Eller om du är sugen på att införskaffa dig din egna amerikanska bil, då hjälper vi dig med finansieringen. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.