Ansök om lån

Allt du någonsin velat veta om framgångssagan Tesla! Publicerat 17 augusti 2020 under kategorin Bilinspiration

Tesla. Alla tänker vi nog på något när vi hör det. Kanske förknippar vi det med bilarna, kanske med storägaren, Elon Musk. Hur det än ligger till så är historien om Tesla en spännande story. I denna artikel ska vi snacka om allt som rör Tesla och lite till!

Tesla Inc. eller som det tidigare hette, Tesla Motors, är ett amerikansk energi- och bilföretag som grundades 2003. Huvudkontoret hittar man i soliga Kalifornien och namnet kommer från fysikern tillika uppfinnaren Nikola Tesla. Häng med när vi grottar ner oss i Teslas spännande historia. 

Tesla – så började allt!

tesla martin eberhard 3b
Foto: Nicki Dugan at https://www.flickr.com/photos/thenickster/254881879/

Tesla grundades 2003 och hette till en början Tesla Motors. Grundarna var Martin Eberhard och Marc Tarpenning då de båda såg en chans att tillverka högpresterande eldrivna bilar för framtidens bilister. Kort efter uppstarten blev även Ian Wright en del av företaget och man började strax därefter leta efter investerare som kunde lyfta företaget och kicka igång verksamheten. 2004 klev Elon Musk in som styrelseordförande och investerare och sköt in 6,5 miljoner USD i företaget. Vid den här tidpunkten utsågs Martin Eberhard till företagets VD. Totalt hade man fått in investeringar till ett värde av 7,5 miljoner USD under 2004. Musk drev sedan ytterligare fyra investeringsrundor och 2007 hade man tagit in privat kapital till ett värde av 105 miljoner USD av privata finansiärer. Bland några av finansiärerna hittar man Googles medgrundare Sergey Brin och Larry page.  

Tuffare tider

tesla elon musk 3
Foto: JD Lasica Attribution 2.0 Generic

2007 bads Eberhard lämna sin VD post och han lämnade sedan företaget helt i början av 2008. I december 2007 klev Ze’ev Drori in i VD-rollen och granskade företaget. Efter granskningen kom man fram till att 10% av personalstyrkan måste avskedas för att effektivisera företaget. I maj 2008 var läget kritiskt och Tesla behövde ytterligare finansiering för att undvika konkurs. Därefter, I oktober 2008 tog Musk över VD-rollen och sparkade 25% av personalstyrkan. I januari 2009 hade man återigen lyckats ta in investeringar för att betala tillbaka skulder och se till att företaget höll sig på fötter. Totalt hade man nu fått in investeringar till ett värde av ca 187 miljoner USD och levererat 147 bilar. Totalt hade Musk själv investerat omkring 70 miljoner i bolaget. 

Tesla Roadster

tesla roadster 4

Mellan 2008 och 2012 producerades Tesla Roadster och bilen såldes i 2 400 exemplar. Räckvidden låg på ca 400 km och toppfarten noterades till ca 200 km/h. Under utvecklingsskedet gick Roadster under kodnamnet DarkStar. 

Lån från staten och vändning

tesla model s 5

I juni 2009 blev Tesla beviljad ett räntebärande lån från Amerikanska staten på 465 miljoner USD. Detta lån möjliggjorde utveckling, konstruktion och produktion av Tesla Model S. Lånet var helt återbetalt (med en ränta på 12 miljoner USD) i maj 2013. Model S började säljas i USA i juni 2012 – med en försening på cirka 3 år då man initialt planerat lanseringen till 2009. I Sverige kunde de första Teslorna köpas 2013. 

Börsnotering

tesla_borsnotering_6

I juni 2010 börsnoterades Tesla och man kunde köpa aktier till ett värde av 170 USD. Tesla var första amerikanska biltillverkaren som noterades sedan Fords börsnotering 1956. Idag ligger värdet på en Tesla-aktie runt 1500 USD.  

Model X och Model 3

tesla_model_3_red_7

Med pengar från försäljning, aktier och obligationer kunde tesla utveckla sin nya Model X och 2016 var produktionen i full gång. Kort därefter presenterades Tesla Model 3 och produktionen av denna modell startade i mitten på 2017. Model 3 satte rekord på förbeställningar och inom en vecka efter att förbeställningarna öppnade, hade man fått in 325 000 reservationer. Vem vet…förr eller senare så hamnar kanske Tesla på listan över de mest sålda bilarna genom tiderna.

Ja vem önskar sig en Tesla? Vi gör i alla fall! Trots Teslas lite brokiga historia och kanske något knaggliga start, är det idag en elbilsleverantör att räkna med. Står Teslan på önskelistan? Vi hjälper dig med billånet. Ansök enkelt om billån här. 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

28 juni 2019

Höstens coolaste bilmässor - här är listan!

För bilnörden finns det nog inte många saker som toppar ett besök på en riktigt cool bilmässa. Vi har sniffat upp de mest spännande bilmässorna i Sverige och världen i höst. Häng med när vi trendspanar inför bilåret 2020! På bilmässor har man oftast chansen att se nya spännande mode…Läs mer »

21 november 2017

Flygande bilar - snart en verklighet?

Bild: www.aeromobil.com Det är ingen science fiction-berättelse, det är verklighet och flygande bilar kommer enligt AeroMobil att finnas för beställning inom kort. Företaget AeroMobil har jobbat på att konstruera flygande bilar i över tio år, och nu har det slovakiska företaget visat upp s…Läs mer »

Visa allt i kategorin Bilinspiration

Stäng