Ansök om lån

Volvo trappar upp takten mot självkörande bilar Publicerat 27 juni 2017 under kategorin Allmänt om bil

Vi har tidigare skrivit om den hastigt avancerande takten att utveckla självkörande bilar. Där har Volvo satsat hårt på autonom teknik och redan sjösatt semi-autonom teknik i S90, V90 och XC90 (Level 2). Det innebär att bilen kan ta över i vissa situationer under korta stunder men att föraren hela tiden ska ha uppsikt över körningen och måste gå in och ta kontrollen när det behövs. Level 3 skulle innebära att bilen kör och agerar på egen hand i fler och längre situationer samtidigt som föraren ska kunna koncentrera sig på annat, men föraren har alltid det övergripandet ansvaret och måste vara beredd. Denna nivå har dock medfört osäkerhet och anses generellt ganska otrygg. Volvo meddelar nu att de  hoppar över Level 3 och går direkt på Level 4. 

Inte längre sci-fi-fantasier

År 2021 är det tänkt att Volvo ska lansera sina första självkörande bilar med Level 4. Det innebär att bilarna kan köra helt på egen hand. Level 4-bilar kan hantera och agera vid nödsituationer, utan input från föraren, och kan ta sig till en säker plats om så skulle behövas. Tänk dig att kunna få så många andra saker gjorda istället för att fokusera på körningen? Låter det overkligt? Det är på väg att bli verklighet.

Högsta nivå är Level 5, där föraren inte alls deltar i körningen och bilarna inte behöver ha ratt eller pedaler.

Vill du läsa en mer utförlig guide om självkörande bilar så kika på detta.

Nytt samarbete

Då det krävs mycket avancerad AI-teknik för att utveckla bilarna, meddelades det idag att Volvo Cars går ihop med Autoliv och Nvidia (kända för grafikkort till datorer). Tillsammans ska de skapa tekniken och mjukvaran för framtidens autonoma bilar. Varför dessa storsatsningar? Tydligen finns efterfrågan på marknaden och behovet av att skapa säkrare körning, grönare körning och effektivare körning är stort.

Vi håller er uppdaterade vad gäller utvecklingen. Det är visserligen bara 4 år till 2021, men mycket kan hända som skakar bil- och teknikindustrin innan dess, och då läser du förstås om det här hos oss!

Redan nu testar de första personerna på Volvos självkörande modeller. Läs mer här.

Vi önskar dig en trevlig vecka

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Visa allt i kategorin Allmänt om bil

Stäng