Har du råd med världens dyraste bil? Här är listan med värstingbilarna!

Publicerat 20 juni 2018 under kategorin Allmänt om bil

-

Världens dyraste bil, vet du vilken det är? Varje år släpper amerikanska tidskriften Forbes en lista med världens dyraste bilar. Nu har listan för 2018 släppts och som sig bör är topp 10 fylld med ögongodis. Tillverkarna är välkända, namn som Lamborghini, Bugatti och Ferrari finns med. Som vi ska se nedan, dyker det även upp betydligt mer okända lyxmärken. Prislappen brukar i de här sammanhangen oftast vara i nivå med ouppnåeligt för oss vanliga människor. Saker som avgör priset handlar ofta om spektakulär design och rejält med hästkrafter. Årets urval är inget undantag, här snackar vi hästkrafter som ligger på 1000 och uppåt. Så spänn fast säkerhetsbältet, för nu blir det åka av!

Tidigare år har vi sett bilar med diamantprydda framljus och motorutrymmen klädda i guld. 2018 bjuder inte på den typen av iögonfallande utsvävningar. Däremot har materialval som kolfiber och utrustning som keramiska bromsar en given plats på årets upplaga. Det bör noteras att man endast fokuserat på fabriksnya bilar.

Världens dyraste bil såld på auktion 2014 – Ferrari 250 GTO, årsmodell 1962

Så vitt vi vet är Ferrari 250 GTO fortfarande världens dyraste bil någonsin såld på auktion. Årsmodellen från 1962 såldes i Kalifornien 2014, för hisnande 262 miljoner kronor. Det kan inte de fabriksnya bilarna nedan matcha. Men så har de heller inte samma historiska värde då de aldrig, till skillnad från det nämnda exemplaret, deltagit i NASCAR och Formel 1-VM. Här nedan har vi listat de 5 mest exklusiva bilarna på Forbes lista. En kul notering är att Sverige finns representerat, men hamnar precis utanför topp 5. Det är nämligen laddhybriden Koenigsegg Regera som kan bli din för det facila priset av 2 miljoner USD (ca 17,5 miljoner SEK). Denna laddhybrid har en förbränningsmotor på 1100 hk som kompletterats med tre elmotorer på sammanlagt 700 hk. Nu tar vi en titt på topp 5!

5. Ferrari  – LaFerrari Aperta

Pris: 2,2 miljoner USD (ca 19,3 miljoner SEK)

4. Pagani – Huayra Roadster

Pris: 2,4 miljoner USD (ca 21 miljoner SEK)

3. Bugatti – Chiron

Pris: 2,7 miljoner USD (ca 23,6 miljoner SEK)

2. Aston Martin – Valkyrie

Pris: 3,2 miljoner USD (ca 28 miljoner SEK)

1. Lamborghini  – Veneno Roadster

Världens dyraste bil är alltså Lamborghini Veneno Roadster, en modell som passar dig som gillar fart. Den har utrustats med ett kolfiberchassi och en V12 motor. Värstingen har en maxhastighet på 355 km/h och accelererar från 0-100 km/h på 2,9 sekunder. Tillverkaren utlovar en känsla av att flyga fram över vägen. Där är vi beredda att ta Lamborghini på orden. Priset då? 4,5 miljoner USD (ca 39,4 miljoner SEK) får man hosta upp för en Veneno Roadster!

Vad hittar vi på plats 5-10?

Vi skulle ju nämna de lite mindre kända tillverkarna också. Precis utanför topp 5 hittar vi namn som Arash, Mazzanti och Zenvo. Alla är naturligtvis superexklusiva tillverkare som är värda att lägga på minnet den dag du har pengar över att spendera på ett vrålåk. Chanserna att ens få en glimt av någon av dessa bilarna är naturligtvis minimala. De tillverkas i mycket begränsade upplagor, och säljs i regel redan innan tillverkningen startar till välbeställda oljemagnater och diskreta miljardärer. En del visas upp vid tillställningar som bilsalongen i Genève. Många lämnar nog knappt garaget i Doha, Abu Dhabi eller Beverly Hills. Det kanske är lika bra det. För vem behöver egentligen en bil med minimalt bagageutrymme som kan göra 0-100 km på mindre än tre sekunder? Det är i alla fall vad vi försöker intala oss själva när vi rattar omkring i våra bilar för normala dödliga längs de svenska vägarna.

Kanske har du ändå insett att det är dags för ett litet uppköp på bilfronten? Hos oss får du ett förmånligt billån, ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.