Ta körkort – Så lyckas du! Guide [2021]

Publicerat 25 januari 2021 under kategorin Allmänt om bil

-

Ta körkort – övningskörning, halkkörning, mörkerkörning, uppkörning – Att ta körkort innebär många moment att ta sig igenom, en del enklare än andra. Så hur förbereder du dig bäst för att lyckas med ditt B-körkort? Vår guide ger dig svaren! Läs på själv eller varför inte dela med någon som kan ska ta körkort. Häng med!

Men först och främst, vad innebär ett B-körkort? Trafikverket själva beskriver det så här: “Personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg, eller en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte är över 3500 kg.”

Ta körkort – Hur gör man?

  1. Skaffa ett körkortstillstånd. För att få övningsköra och göra körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Detta måste du ansöka om även om det är första gången du ska ta körkort eller om du ska ta en ny körkortsbehörighet. 

Din ansökan prövas utifrån personliga och medicinska krav. Är allt i sin ordning tar det normalt sätt ca 2-4 veckor att få körkortstillståndet. Kräver din ansökan en utredning kan det innebära att du får skicka in läkarintyg eller att Transportstyrelsen hämta information från andra myndigheter, vilket gör att handläggningstiden blir lite längre. 

Läs mer om hur du ansöker om körkortstillstånd och vilka krav som gäller för b-körkort här: Personbil & lätt lastbil.

2. Börja plugga körkortsteori. Läs på och lär dig att bli en säker förare på ditt sätt. Använd YouTube exempelvis, Trafikverket och Korkortssidan har många användbara videos du kan ta del av för att lyckas med att ta körkort. Ta lektioner, eller varför inte använda en app på din mobil.

3. Planera för och kom igång med din övningskörning. Ska du övningsköra på trafikskola eller privat? Eller både och? För att övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både du själv och handledaren först gå en introduktionsutbildning. Försök sedan att varva körkortsteori och övningskörning.

Här kan du läsa mer om handledarskap och introduktionsutbildningen.

  1. Riskutbildning del 1 och del 2. Detta utförs av en utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen. Riskettan är den första delen i riskutbildningen. Där får du lära dig om riskerna med bland annat alkohol, droger och trötthet i trafiken. Halkbana är del 2. Syftet med halkan är att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag. 

När riskutbildningen är klar och godkänd är det dags att ta dig an teoriprovet. Be din utbildare att kontrollera att du har dom kunskaperna som krävs innan du gör kunskapsprovet och körprovet. 

  1. Teoriprovet, även kallat Kunskapsprovet. För att få göra uppkörningen måste du ha blivit godkänd på teoriprovet. Teoriprovet är det prov som Transportstyrelsen använder sig av för att bedöma dina teoretiska trafikkunskaper. 

Det är viktigt att boka tid för kunskapsprovet i god tid, helst flera månader innan, då det kan vara långa köer. Bokning av kunskapsprov och körprov gör du antingen via din trafikskola, eller så gör du det privat via Internet. 

Direkt efter teoriprovet får du veta om du klarat testet eller inte. Ett godkänt teoriprov är giltigt i 4 månader. 

  1. Uppkörning, även kallat körprov. Uppkörningen är det test som utförs av Transportstyrelsen för att bedöma dina praktiska kunskaper. Uppkörningen utförs hos Trafikverket. 

Blev du inte godkänd får du veta vilka moment du inte klarade.

Om du blev godkänd tar det cirka 5 dagar att tillverka och skicka ut plastkörkortet. Du får dock köra innan dess, under förutsättning att du har en giltig ID-handling med dig. Ditt körkort får automatiskt 2 års prövotid, om du får körkortet indraget inom prövotiden måste göra om körkortsproven.

Körkortsteori – Hur klarar man teoriprovet?

Filmen visar hur kunskapsprov går till hos Trafikverket Förarprov.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=FJBd0lpH8fQ

Hur går en uppkörning till när man ska ta körkort?

Förarprovet, även kallat uppkörningen, är det sista momentet du måste ta dig igenom innan du klarat ditt körkort. Det är dina praktiska kunskaper som förare som testas. Under provet ska du visa att du kan tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken. Det görs helt enkelt genom att du kör det fordon du söker behörighet för tillsammans med en inspektör som jobbar för trafikverket. Omkring hälften av alla som gör uppkörningen för första gången klarar det. 

Filmen visar hur inledningen av körprovet för personbil kommer att gå till och vad som bedöms. Filmen finns även översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och BKS (bosnisk-kroatisk-serbisk version), samt med svensk teckentolkning.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=znQ4ujIKDPM&feature=emb_title

Boka uppkörning bil

Hur det går till att boka en uppkörning beror lite på om du är inskriven på en trafikskola eller om du kör upp som privatist. 

Först och främst måste du ha ett godkänt och giltigt kunskapsprov när du ska göra ditt körprov. Avgiften för körprov för behörighet B är 800 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften högre. 

Har du tänkt köra upp som privatist hyr du en bil från trafikverket mot en avgift, om du inte själv har en godkänd bil, som då måste uppfylla kraven om till exempel dubbelkommando och extra backspeglar. Trafikverkets bil bokas samtidigt som du bokar tid för uppkörningen.

När du är redo kan du boka tid för uppkörningen här!  

Vanligaste misstagen som kan göra så att du kuggar din uppkörning 

  1. Backa runt hörn. Många fokuserar på att man ska ligga nära kanten, på centimetern rätt. Men det är inte lika viktigt som att ha koll på allt och alla runtomkring sig. När du backar har du fullt ansvar. Viktigast är att ha koll på alla övriga trafikanter och andra händelser. 
  2. Stopplikt. Många saktar ner men glömmer tyvärr att stanna helt. Vilket är olagligt vid stopplikt.
  3. Kör för fort. Speciellt inne på parkeringar. Kör sakta i 1:ans växel så du hinner stanna och har full koll på all rörelse runtomkring.
  4. Avsökning. Kollar för sent åt sidorna. Kolla långt innan du kommer fram till en korsning.
  5. Oförberedd. Ett väldigt vanligt misstag många gör som leder till att uppkörningen misslyckas är att helt enkelt vara oförberedd. Stressa inte fram ditt körkort. Träna mycket på din körning och plugga dina vägskyltar och regler ordentligt, så kommer du förhoppningsvis klara uppkörningen redan på första försöket.

Tips inför uppkörning

  • Öva, öva och öva! Lär dig vilka moment som testas och öva på dessa
  • Gör en ”provuppkörning” med din bilskolelärare
  • Se till att vara uppvärmd innan provet
  • Kör upp när du är redo
  • Visa att du är uppmärksam, hellre för mycket än för lite.
  • Ta av dig jackan (bältet ska sitta nära kroppen).
  • Ha bra koll i backspeglarna.
  • Körställning och färdförberedelserna ska alltid utföras, även om personen du kör upp med säger att du ska göra en yttre kontroll.
  • Tänk inte på att det är uppkörning. Koncentrera dig istället på körningen.
  • Om du gör ett misstag, glöm det och gå vidare. Det är inte alls säkert att du kuggat. Exempelvis leder ett motorstopp normalt inte till kuggning.

Läs mer om hur du klarar din uppkörning här!

Ta körkort app

Det finns en mängd olika appar att ta hjälp av när du ska ta körkort. En av dessa appar är “Ta körkort”, som du kan ladda ner via appstore, Google play eller där appar finns. Ta Körkorts-appen hjälper dig med olika verktyg och test att klara teoriprovet. Så klart bäst i kombination med andra hjälpmedel.  Eftersom fickparkering är något som många oroar sig för så har vi samlat några enkla tips om vad man bör tänka på för att klara av det så enkelt som möjligt.

Hjälp en kompis – Dela gärna artikeln med någon annan som ska ta körkort 🙂 

Kämpa på nu, detta fixar du! Ett stort lycka till önskar vi dig! 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.