Statistik från bilbranschen – 2022. Vi har listan.

Publicerat 7 mars 2022 under kategorin Allmänt om bil

-

Statistik från bilbranschen 2022: Hur många bilar finns det ute på vägarna? Hur ser fördelningen mellan förbränningsmotorer och eldrivna fordon ut? Vilket land har flest bilar på sina vägar? Idag kommer vi att gå igenom all spännande statistik från bilbranschen inför 2022!

Statistik från bilbranschen – Hur ser fördelningen ut?

Hur många fordon finns det där ute?

Vi närmar oss i snabb takt 8 miljarder människor på denna planet, allt fler kommer in i arbetskraften och har nu råd med privata fordon. Så hur många fordon finns det egentligen ute på våra vägar? Senaste statistiken visar en helt ofattbar siffra på över 1,4 miljarder fordon! Det är alltså ca 1 fordon per 5 människor. 

Kanske ännu mer chockerande är att över 20% av alla världens fordon, ca 350 miljoner, finns i USA. Det är dock Asien som leder antalet med 518 miljoner fordon, detta följs av Europa som har 419 miljoner fordon. För den nyfikna så finns det även 50 fordon på Antarktis! Ta del av mer statistik här.

Hur många bilar såldes förra året?

Under 2021 såg vi faktiskt en uppgång av antalet sålda bilar från 2020, det var faktiskt så att det såldes 66,7 miljoner bilar under 2021! Den populäraste bilen globalt sett var Toyotas Corolla. Ser vi enbart till de populäraste bilarna i segmentet “premium” så ledde BMW försäljningen, följt av Mercedes och Audi. Den elbil som sålde bäst förra året var Teslas Model 3, denna följdes av en relativt okänd modell i väst – nämligen Wuling Hongguang Mini EV.

Vilka bilar är det folk kör?

Även uppdelningen av bilar kan komma som en överraskning. Den mest sålda bilen är Toyota Corolla med över 37 miljoner sålda bilar av den modellen! Detta följs av Fords F-serie, Volkswagen Golf och Bubblan. Ser vi till de 10 mest sålda bilarna genom världshistorien så står ungefär 4 bilmärken för alla dessa, nämligen:

Toyota

Ford

Volkswagen

Honda

I Europa var det Volkswagens Golf som tog ledningen förra året, följt av Peugeot 208 och Dacia Sandero. Generellt sett är de mindre bilarna populära i storstäder och större fordon tar ledningen i mindre städer och på landsbygden.

Statistik 2022: Hur ser det ut i Sverige?

Vilket drivmedel är vanligast?

Om vi nu istället ser till statistiken innanför våra egna landsgränser, hur ser det ut då? Det drivmedlet som är vanligast i Sverige är fortfarande bensin som står för 55% av alla fordon. Detta följs av diesel på 35% och till sist elhybrider på knappa 2,5%. Denna bild speglar den totala fordonsmarknaden i Sverige och vi ser redan idag en snabb ökning av nyregistrerade eldrivna fordon. Det är faktiskt till och med så att antalet eldrivna fordon dubblerades från år 2020 till 2021!

Vad har vi på våra vägar?

Det är ju faktiskt inte enbart bilar som finns på våra vägar, så hur ser egentligen uppdelningen ut? Enligt statistiken har vi i runda svängar 4,9 miljoner personbilar, 1,2 miljoner släpvagnar och 585 000 lätta lastbilar. Längst ner på listan har vi bussar. Det kan komma som en chock att vi faktiskt har fler registrerade snöskotrar än tunga lastbilar och mopeder sammanlagt!

Vilka är våra vanligaste bilar?

I Sverige är det inte en lika spridd topplista, våra 3 populäraste bilar är av märket Volvo, Volvo och… Volvo. De populäraste var V60, XC40 och XC60, men efter den starka ledningen så ser vi faktiskt Kia i täten. De största bilmärkena till ren volym är fortfarande Volvo, följt av Volkswagen, Kia och Toyota. En rolig statistik är att även om enbart 2,5% av bilarna på våra vägar är eldrivna så var faktiskt var 5:e bil såld förra året helt eldriven!

Vad förväntar vi oss av 2022?

Statistik i bilbranschen 2022 – Elbilen klättrar!

Vi förväntar oss att se elbilens fortsatta klättring på listan, även om elbilarna idag står för en liten andel av den totala marknaden så är det också den marknaden som växer snabbast. Fler och fler företag satsar på EV:s och över 40% av tillfrågade uppger att de tror att deras nästa bil är eldriven – 66% av dessa planerar att göra detta byte inom 12 månader. Frågan har nu ändrats från “om” till “när” elbilen blir den vanligaste på vägarna. Vill du läsa mer om elbilar och laddhybrider så hittar du det i vår artikel ”Laddhybrid – allt du behöver veta.

Populäraste bilmärket under 2022?

Toyota kommer säkerligen ligga kvar på sin förstaplats för antalet sålda bilar även under 2022, men kan komma att se större konkurrens framåt. Den verkliga frågan är vilket bilmärke som kommer ta förstaplatsen om 10 år – är det Tesla? Kommer Volkswagen att ställa om helt till eldrivet? Eller är det kanske rent av en ny spelare på planen som kommer att dominera marknaden framåt? Hur det än spelar ut sig så kommer det bli otroligt spännande att följa utvecklingen!

Planerar du att investera i en ny bil? Kontakta oss här så hjälper vi dig med finansiera köpet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.