Mopedbilens framgång! Vilka är fördelarna?

Publicerat 6 maj 2022 under kategorin Allmänt om bil

-

För den som vill ha bilens alla funktioner men bara får åka i mopedens hastighet, är mopedbilen det allra bästa alternativet. Men hur ser egentligen mopedbilens framgång ut? Det ska vi kika vidare på i det här inlägget!

Allt om mopedbilen.

Vad räknas som moped klass 1?

Mopedbilen går under fordonsklassen “Moped klass 1”. I denna klass hittar du fordon med två till fyra hjul och som har en topphastighet på 45km/h. Fordon i denna klass ska vara registrerade och försäkrade, samt ha en registreringsskylt baktill för att få köras på de svenska vägarna.

För att köra denna typen av fordon behöver föraren även erhålla körkort i klass AM (har du B-körkort får du även köra AM-fordon). Till skillnad från “moped klass 2” så får dessa fordon inte köras på cykelvägar.

Mopedbil eller EPA?

För den som inte vill köra på två hjul är mopedbilen ett spännande val. Du har säkerligen hört att EPA är ett populärt fordon bland ungdomar – Men vad är egentligen skillnaden mellan mopedbil och EPA? För att få köra en EPA krävs ett trafikkort eller ett AM-kort. EPA-traktorerna kan vara äldre klassiker eller nyare bilar – det går alltså att bygga om en vanlig bil till en EPA. Dessa får gå i högst 30km/h. Du kan läsa mer om EPA:ns specifikationer och krav här!

För att köra en mopedbil krävs ett AM-kort, det räcker alltså inte med ett trafikkort. Mopedbilarna brukar komma i en lite mindre modell än EPA:n, men är också i grunden byggda för sin hastighet, nämligen 45km/h. 

Vilka regler och krav finns på mopedbilen?

Mopedbilens popularitet växer just eftersom att den erbjuder bilens alla bekvämligheter men även är tillgänglig för ungdomar redan från 15 års ålder. Självklart finns det vissa regler och krav när det kommer till mopedbilarna, vissa av dessa har vi redan täckt. 

Nedan kommer ett handfull av regler och krav som även kan vara bra att ha koll på:

  • AM-kort krävs
  • Fordonet måste vara registrerat och försäkrat.
  • Fordonet måste ha en registreringsskylt. 
  • Högsta hastighet på 45 km/h
  • Högsta vikt på 425 kg
  • Antal passagerare enligt bilens specifikationer

Läs mer om alla regler på Transportstyrelsens hemsida.

Nu när du vet all bakgrund kring mopedbilen och vad det faktiskt är för något så ska vi grotta ner oss i mopedbilens alla fördelar och dess framgång!

Mopedbilens fördelar!

Mopedbilens fördelar – För alla väder!

Som du kanske vet vid detta laget så har en moped inget tak, men det har mopedbilen! Med tanke på Sveriges osäkra väder så passar mopedbilen dig som behöver kunna ta dig fram i alla väder, vare sig det är soligt eller regnar, även om det är sommar eller vinter. Mopedbilen erbjuder ett klimatskydd som inte är möjligt med en traditionell moped. Med mopedbilen kan du åka dit du behöver, utan att komma fram blöt eller kall!

Större packningsutrymme.

Ett klassiskt problem med mopeden är att du enbart kan packa med vad du kan ha på ryggen eller i packboxen. Om du bara ska till stranden för en dag eller om du ska till skolan så duger detta i många fall, men är ni flera som ska iväg eller stanna under ett flertal dagar så är packningsmöjligheterna undermåliga. Med en mopedbil har du bekvämligheten av att kunna packa för flera personer eller dagar – utan att behöva bära det på ryggen!

För roadtripen.

En fördel med mopedbilen är att ni kan åka flera i den, du kan alltså ut och åka på en hel roadtrip! Istället för att sitta på varsin moped i blåsigt väder så kan du sitta i mopedbilen med dina vänner och lyssna på bra musik! Packningen ligger då i säkert förvar i bagaget och ni håller er torra under roadtripen om det skulle börja regna. Mopedbilen erbjuder verkligen bilens bekvämligheter i 45km/h

Till friheten, och vidare!

En annan faktor som bidragit till mopedbilens enorma popularitet är känslan att resa med stil och bekvämlighet. För en 15-åring är en mopedbil ens egna fordon, ens sätt att resa, och ens fristad. Med en egen “mini-bil” tar du frihetskänslan från mopeden och vrider om knappen till 11. Din mopedbil är ditt sätt att resa, upptäcka spännande äventyr och skapa minnen med dina vänner! 

Din bil, din stil!

Fördelen med mopedbilar och A-traktorer är just att du kan göra fordonet till ditt eget – Det är din bil och din stil! Det som gör mopedbilar så spännande är just att du kan styla bilen efter dina behov och din personlighet. Din mopedbil är ditt första fordon ute på vägarna, det första fordonet du åker runt på helgerna med, och det första fordonet som tillåter dig och dina vänner att påbörja en ny fas i eran ungdom. Det är din första bil, och med mopedbilen kan det också vara i stil!

Planerar du att investera i en ny mopedbil? Kontakta oss här så hjälper vi dig med finansiera köpet!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.