Köra bil utomlands – allt om internationellt körkort

Publicerat 23 mars 2018 under kategorin Allmänt om bil

-

Vill du kunna köra bil utan problem medan du befinner dig i ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)? Då behöver du ett internationellt körkort. Det är en värdehandling som helt enkelt fungerar som en översättning av ditt svenska körkort. Med denna värdehandling kan du både hyra och låna en bil i nästan hela världen. Befinner du dig i något av EES-länderna räcker det att du har ditt svenska körkort med dig för att du ska få framföra fordon på vägarna utan att riskera böter eller onödigt krångel vid till exempel poliskontroller.

Huruvida du är skyldig enligt lag att ha ett internationellt körkort varierar från land till land. I Thailand t. ex. kan du få böter om du kör bil utan att ha ett. I andra länder är du skyldig att uppvisa ett internationellt körkort efter en viss tid i landet om du fortfarande vill ha möjlighet att köra bil. Ofta går det fortare att hyra bil om du har ditt internationella körkort redo. Ibland kan det till och med vara omöjligt att göra det utan ett. En del kontroller ute på vägarna kan också ta mycket längre tid om du saknar värdehandlingen.

När ska man fixa internationellt körkort inför resan?

Hur lång tid det tar att få denna handling beror lite vilken organisation det är som utfärdar den. Räkna med ungefär tio dagar och ha gärna mer framförhållning än så. Caravan Club of Sweden, Kungliga automobilklubben (KAK), Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), Motormännens riksförbund (M), OK Marknadsservice/Vi Bilägare och Svenska motorcyklisters centralorganisation (SMC) kan alla utfärda internationellt körkort.

  • Körkortet gäller i ett eller tre år
  • I Sverige kan flera olika organisationer utfärda internationellt körkort
  • Internationellt körkort behövs om du vill köra bil utanför EES-länderna
  • Ett giltigt svenskt körkort krävs för internationellt körkort
  • Internationellt körkort gäller tillsammans med ditt svenska körkort

Det kostar omkring 350 kronor att få ett internationellt körkort som gäller i tre år. Processen är ungefär densamma oavsett vilken organisation som utfärdar det. Ett körkort som gäller i ett år är billigare. Är du medlem i organisationen som utfärdar kortet får du i regel rabatt på priset som en medlemsförmån. Vissa organisationer erbjuder extra snabb handläggning men tar då ut en expressavgift. Räkna med att behöva skicka bevittnade kopior på ditt svenska körkort och nytagna passfoton. Glöm inte att ta med ditt vanliga körkort, ditt internationella körkort gäller inte alltid utan originalhandlingen.

Frihet med internationellt körkort

Även om du inte tror att du kommer att köra bil under semestern är det alltid bra att ha ett giltigt internationellt körkort. Det ger dig friheten att ta bilen när det annars kanske hade varit omöjligt. Många kända medlemsorganisationer är i Sverige behöriga att utfärda denna handling och det handlar om en enkel procedur där ditt vanliga körkort ligger till grund för det internationella. Om du osäker på om du behöver ett internationellt körkort eller inte bör du kolla vilka regler som gäller i det land eller de länder som du planerar att resa till. Inom EES klarar du dig med din svenska körkortshandling.

Medan vissa jobbar på drömsemestern jobbar andra på drömbilen, läs allt om hur du fixar finansieringen till den senare här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.