Ansök om lån

Installera laddbox – Så gör du. Publicerat 27 augusti 2021 under kategorin Allmänt om bil

I takt med att allt fler skaffar elbilar och hybrider så ökar även intresset för att installera laddbox på hemmaplan – Allt för att förenkla laddningen och därmed också vardagen med elbil.

Vad behöver man egentligen veta när man installerar en laddbox hemma, vad behöver man tänka på innan man sätter igång med arbetet och hur genomför man det så smidigt som möjligt? Detta, och mycket mer, ska vi försöka svara på i det här blogginlägget!

Installera laddbox hemma. 

Först bör du undersöka de olika möjligheterna för att kunna installera en laddplats där du bor – Vad finns det för utrymme, vart kan du sätta laddaren och vilken lösning passar dig bäst? 

Du som är husägare och har tillgång till ett eget garage, carport eller liknande, har oftast redan bra förutsättningar till att enkelt kunna installera en laddbox, eftersom denna kan fästas direkt på en vägg. 

Alternativet laddstolpe kräver mer markarbete och är också ett lite dyrare alternativ. Oftast installeras laddstolpar på offentliga platser, medan laddboxar är det vanligaste och enklaste alternativet för husägare. Att ladda bilen i ett jordat utomhusuttag är också ett alternativ men det bör först ses över av en elektriker, då belastningen på hushållets elnät kan innebära en viss brandrisk. Bilen laddas dessutom mycket långsammare i ett uttag än om du använder dig av en laddbox. Läs mer om de olika laddningsalternativen här.

Vilken leverantör ska du välja?

Det finns flera leverantörer av laddboxar på marknaden. Vi råder dig till att göra en ordentlig undersökning av alla alternativ innan du gör slag i saken. En del leverantörer erbjuder helhetslösningar, där även själva installationen ingår. Kolla noggrant igenom avtalen för vad som ingår innan du bestämmer dig, för att på så vis undvika dolda kostnader.

Vill du veta mer om de olika typerna av laddboxar? Läs mer här.

Om du väljer att ta hjälp av en egen elektriker så är det viktigt att denna är certifierad och att låta elektrikern först gå igenom hela husets elsystem. Detta för att elektrikern ska kunna se över de förutsättningarna som finns för installation och sedan kunna ge dig en offert för arbetet.

Installera laddbox – Vad kostar det?

Kostnaden för en laddbox ligger mellan ca.5 000-12 000 kr. Här får man dock räkna med eventuella installationskostnader och kostnader för tilläggstjänster.

Det finns dock både skatteavdrag och bidrag som man kan ansöka om när man installerar en laddstation i hemmet, vilket räknas som så kallad “grön teknik”. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om deras investeringsstöd. Du hittar även mer information om Skatteverkets skatteavdrag här.

Redo att installera en laddbox men behöver lite finansiellt stöd? Kontakta oss på My Money så hjälper vi dig! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Relaterade artiklar

7 oktober 2019

Så här blir du av med dålig lukt i bilen

Vi har alla upplevt att bilen fått en tråkig lukt, framför allt på vintern då slask och grus dras in dagligen. Men dålig lukt i bil är inget som behöver vara permanent. Du kan själv städa bilen grundligt, och med några av våra handfasta tips eliminerar du all otrevlig lukt i din bil! Vil…Läs mer »

6 december 2019

MYMONEYS BEGBILSRAPPORT: NOVEMBER

Så var det återigen dags för lite spännande begbilsstatistik. I vanlig ordning har vännerna på AutoUncle sammanställt de mest intressanta siffrorna från november. Mycket nöje! Topp 27: Märke och modell Snabbsäljare Prisintervall, fordonstyp och bränsletyp Försäljning per län På AutoU…Läs mer »

8 augusti 2018

Volvo lanserar M brand - ny mobilitetsapp

I början av juli lanserade Volvo cars ett nytt mobilitetsmärke som de kallar “M”. Kortfattat är detta ett sätt för Volvo att kunna erbjuda tillgång till bilar och tjänster genom en intuitiv app. Allt sker on demand. I den här artikeln ska vi grotta ner oss närmare i vad “M” är och …Läs mer »

Visa allt i kategorin Allmänt om bil

Stäng