Framtidens bil! Hur ser den ut? Se in i framtiden med oss!

Publicerat 7 juli 2023 under kategorin Allmänt om bil

-

Framtiden är här! Eller inte riktigt än… Men vi kan blicka in och se vad framtidens bil har att erbjuda! Läs våra 5 spaningar för framtidens bil.

Vad kan vi förvänta oss av framtidens bil?

Bilindustrin har genomgått en rad förändringar sedan dess början. Från hästdragna vagnar till T-Forden till moderna bilar med högteknologisk utrustning. Men vad kan vi förvänta oss av framtidens bil? Vilka innovativa teknologier kommer att användas? Och hur kommer dessa att påverka vår körupplevelse? I det här inlägget ska vi ta en närmare titt på några av de saker vi kan förvänta oss av framtidens bil!

El. El? El!

Denna punkt tror vi inte har undgått någon! En av de mest påtagliga förändringarna inom bilindustrin idag är just elektrifieringen. Allt fler biltillverkare ser fördelarna med att använda elektriska motorer för att driva bilarna istället för förbränningsmotorer. Elbilar är mycket mer energieffektiva och har betydligt mindre utsläpp än traditionella bilar med förbränningsmotorer. De har dessutom lägre underhållskostnader eftersom elbilar har färre rörliga delar och inte behöver regelbundna byten av exempelvis olja och filter.

Elbilar har även en annan stark fördel – ljudet! Elbilar låter nämligen mycket mindre än bilar med förbränningsmotorer. Detta gör att vi minskar på ljudutsläppen och skapar en tystare och mer behaglig stadsmiljö! 

Självkörande bilar!

Autonoma fordon, eller i vanliga termer – självkörande bilar, är också en stor del av framtidens bil. Dessa fordon är utrustade med avancerade sensorer, kameror och smarta chip som gör det möjligt för bilen att köra på egen hand utan någon mänsklig styrning. Självkörande bilar förväntas minska trafikstockningar, förbättra trafiksäkerheten och öka effektiviteten i trafiken. Självkörande bilar kan även hjälpa människor som har begränsad rörlighet eller syn att komma runt på ett säkert och smidigt sätt!

En annan fördel med självkörande bilar är just att de inte kräver någon mänsklig styrning. Detta gör att all pendlingstid helt plötsligt kan bli produktiv tid istället! Medan bilen kör dig till jobbet kan du exempelvis läsa nyheterna, ta ett möte eller svara på mail. På semesterkörningen kan ni spela Yatzy, lösa korsordet eller fika – mer tid till oss helt enkelt!

Anslutna och smarta!

En annan teknologi som förväntas påverka framtiden för bilar är anslutna fordon. Dessa fordon är utrustade med avancerade chip och tekniker som gör det möjligt för dem att ansluta till internet och andra enheter – som andra bilar och övriga fordon på vägarna, till och med till trafikljusen! 

Detta ger förare tillgång till en mängd olika funktioner och en hel del nyttig information, inklusive realtids trafikinformation, väderförhållanden, parkeringsplatser och mycket mer. Det som verkligen är smart med anslutna fordon är just att de kan kommunicera med varandra för att undvika trafikstockningar och andra problem på vägen. 

Tekniken i sig har funnits i några år och chipen skapas till stor del av teknikföretaget Nvidia (mest känt för sina grafikkort). Bilarna skickar ut “ekon” till varandra, så att alla bilar på vägen vet exakt vilken hastighet alla andra kör i, om de ska byta fil, om de har börjat bromsa etc. Ett riktigt exempel på detta är om en bil börjar köra när ljuset slagit om till grönt – istället för att det blir den typiska mask-effekten så kan alla bilar börja accelerera samtidigt för att således få trafiken att flyta på smidigare! Tekniken lämpar sig bäst tillsammans med vår föregående punkt om självkörande bilar!

Hållbart för miljön

Hållbarhet kommer att spela en stor roll i framtidens bil. Allt fler biltillverkare arbetar med att minska miljöpåverkan av sina bilar genom att använda återvinningsbara material, minska utsläppen från bilarna och minska utsläppen vid produktionen av bilarna. Det är även högst troligt att fler biltillverkare, om inte alla, kommer att använda sig av förnybara energikällor för att driva sina bilar! Allt detta bidrar till en mer hållbar framtid för bilindustrin. Bra för bilarna, bra för oss, bra för miljön! 

En virtuell roadtrip?

Virtuell verklighet kan användas till att förbättra körupplevelsen och öka trafiksäkerheten genom att ge föraren en anpassad och helt virtuell instrumentbräda. Utöver detta kan VR-tekniken också användas för att testa olika funktioner och spara tid och pengar i utvecklingsprocessen för tillverkarna.

Passagerare i bilen kan också dra nytta av VR genom att få en annan upplevelse än att bara titta ut genom fönstren. Till exempel kan de besöka olika platser runt om i världen, uppleva olika underhållningsprogram eller spela sina favoritspel med sina vänner – helt virtuellt! 

En annan aspekt är övningskörande – tänk att kunna öva på din körning helt virtuellt! Ett scenario på detta är att trafikskolorna kommer ha stationära bilar, men att du kör dessa virtuellt! Detta gör att föraren kan bli bekväm i trafiken och få öva på scenarion utan att sätta sig själv eller någon annan i fara!

Som med all ny teknik så finns det utmaningar och svårigheter när det ska implementeras. Till exempel – hur skapas en smidig övergång från VR till verklighet utan att påverka upplevelsen eller säkerheten? Men om dessa utmaningar kan övervinnas har VR-teknik för bilar potentialen att göra körupplevelsen mer engagerande och underhållande för både förare och passagerare samtidigt som trafiksäkerheten ökar! 

Vad hoppas du kommer finnas i framtidens bilar?

Vi hjälper dig med dagens bilar!

Vi kan tyvärr inte hjälpa till med framtidens bilar – än! Men vi hjälper dig gärna med att finansiera dagens bilköp! Tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.