Detta ska du tänka på när det är dags att välja bil!

Publicerat 2 november 2022 under kategorin Allmänt om bil

-

Det finns en hel del saker att tänka på vid val av bil. De olika aspekterna varierar såklart beroende på vad du har för slags behov och vad du har för finansiella möjligheter. Några av de punkterna tänkte vi gå igenom i den här artikeln – Allt för att du ska känna dig säkrare när du väl väljer bil! 

Val av bil.

När det gäller val av bil och vilken modell som passar dig allra bäst måste först och främst baseras på vad du har för behov och vad du har tänkt att ha din bil till. Så innan du slår till och genomför ett köp bör du ställa dig själv några frågor:

  • Stadskörning eller terräng?  Är bilen främst till för stadskörning, för kortare sträckor eller vistas du mest på landet, måste kunna köra i terräng eller lite längre ? Att anpassa bilen efter miljön som den ska köras i är viktigt för att på sikt undvika både onödiga utgifter och slitage på bilen. 
  • Familjevänligt och praktiskt eller påkostat vrålåk? Det ena utesluter nödvändigtvis inte det andra. En familjeanpassad bil kan vara riktigt snygg och ändå ha bra med utrymme för barnvagnar och större packningar och vice versa.Tänk däremot på att en bil som är till för att rymma ett gäng med barn oftast blir smutsig snabbt och därför måste tåla en hel del spill och slitage. Här kanske det inte passar sig med en svindyr pärla till bil som det måste putsas på i tid och otid. 

Inga barn och massor av tid över? Kör på vrålåket!

Val av bil: Ny eller begagnad?

Fördelar med att köpa en ny bil: En ny bil bjuder ju sällan på några otrevliga överraskningar i form av slitage, oförutsedda utgifter och dyra reparationer. Att allt är oanvänt och att den ännu inte rullat några mil är ju också ett stort plus. De flesta nya bilar 

Nackdel: Så fort du rullar ut från bilförsäljaren så tappar den direkt i värde. Din stora investering kommer alltså inte att ge någon större vinst i utdelning när du väl bestämmer dig för att sälja bilen igen.

Fördel med att köpa en begagnad bil: Du kan få en förhållandevis ny bil till ett mycket mer fördelaktigt pris. Visst, allting är inte sprillans nytt och oanvänt men det går ändå att hitta begagnade bilar som fortfarande har mycket kvar att ge. Har gått fler mil och kan ha större slitage, kan bli dyr i längden.

Val av modell: El- laddhybrid eller bensinbil? 

Att ta hänsyn till miljön genom val av bil har blivit mer och mer av en självklar fråga för flesta  som köper bil nuförtiden. De ökande bensinpriserna har även bidragit till att alltfler börjar utforska de olika alternativen, såsom både elbilar och laddhybrider. 

  • Elbil: Utbudet av elbilar har ökat markant på marknaden de senaste 5 åren. Här finns numera ett stort urval att välja mellan och här är det främst din plånbok och möjligheterna till att ladda din bil som du måste ta hänsyn till innan du genomför ett köp.

I takt med att utbudet av elbilar ökat har även laddningsmöjligheterna gjort detsamma. Även om det nuförtiden finns många laddningsstationer kräver resor med en elbil desto mer planering när det gäller att ladda. Åker du många och långa och sträckor måste därför först se över hur många mil du kan köra på en laddning med en viss typ av elbil och om det i så fall även kräver att du ska kunna ladda bilen hemma etc. 

Precis som med andra bilar finns det fördelar och nackdelar även med elbilar. Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du skaffar dig en elbil.

  • Laddhybrid: 

För dig som kanske ännu inte har möjligheten till att byta till elbil så finns det ett bra alternativ: Laddhybrid – Helt enkelt en hybrid mellan el- och diesel/bensinbil. Här har du möjligheten att själv välja vilket drivmedel som passar för vilket körtillfälle och optimera förbrukningen för en mer effektiv körning. Ett bra alternativ för dig som ännu inte riktigt vill ta steget till att köpa en elbil.

Vill du veta mer om laddhybrider kan du läsa vår artikel om dessa bilar här.

Finansiering

Innan det kan köpas bil så behöver du såklart se över dina finansieringsmöjligheter. Hur mycket av ditt eget sparande ska du egentligen använda för att lägga på ditt bilköp och vilka  finansieringsmöjligheter finns det? Beroende på vilken bilhandlare som du vänder dig till när det väl blir aktuellt med ett bilköp så kan de erbjuda dig olika sätt att finansiera ditt köp på. 

Skulle räntorna hos dessa vara alltför höga kan även ett privatlån vara aktuellt. Läs mer om olika typer av billån och banklån för bilköp här.

Vi på MyMoney erbjuder dig fördelaktiga billån som är bra för både dig och din plånbok. Vi kan även erbjuda dig vår expertis om du har frågor gällande finansiering! Kontakta oss här så hjälper vi dig vidare.

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.