Bilarna som oftast återkallas – här är listan!

Publicerat 4 mars 2020 under kategorin Allmänt om bil

-

Har du koll på vilka biltillverkare som tabbar sig mest? Nedan listar vi förra årets mest återkallade bilmodeller. Spoiler Alert! En dyrare modell är absolut ingen garanti för att den är mer felfri än en billigare modell.

Vad innebär en återkallelse?

återkalla-bilar-toyota-2

Kort och gott är det när bilmodeller skickas tillbaka till verkstaden för en miss tillverkaren gjort. Förra månaden publicerade Dagens Industri en artikel om den Japanska biltillverkaren Toyota som tvingats återkalla 3,4 miljoner fordon världen över till följd av ett tekniskt problem som kan göra att krockkuddar inte löses ut. Ett annat exempel är från november 2019 när Volvo Cars och BMW återigen tvingats kalla tillbaka nästan 13 000 dieselbilar, till följd av felaktiga komponenter som i värsta fall kan leda till att bilarna börjar brinna. Men en återkallelse behöver nödvändigtvis inte vara något dåligt. Det visar att biltillverkaren tar ansvar för att modellen ska vara felfri. I vissa fall innebär en återkallelse enbart en uppdatering av bilens mjukvara och kan göras i samband med att bilen är inne på service, men i andra fall, som nämnts ovan, krävs mer omfattande åtgärder. Se hela listan över förra årets mest återkallade bilmodeller på den europeiska marknaden.

Pickupen Ram toppar listan

återkalla-bilar-ram-pickup-3

I listan över förra årets mest återkallade modeller finns en tydlig förlorare, och det är den amerikanska pickupen Ram som återkallats 12 gånger. Även Mercedes modeller är flitiga besökare på verkstaden. Totalt står märket för hela 45 återkallelser fördelat på fem modeller.

Modellerna med flest återkallelser

Ram Pickup: 12

Mercedes Sprinter: 10

Mercedes E-klass: 10

Mercedes A-klass: 10

Mercedes C-klass: 9

Peugeot Expert: 8

Peugeot Traveller: 7

Mercedes GLE: 6

Volvo XC60: 6

Mazda 3: 6

Ford Focus: 6

Sveriges populäraste bilar 2019

återkalla-bilar-populäraste-bilar-4

Så nu när du vet vilka modeller du kanske bör undvika, för att vara på den säkra sidan, låt oss prata om vilka modeller som är lite hetare än andra. Varje år listar Teknikens värld de bäst säljande bilarna i vårt avlånga land och den stora vinnaren under 2019 är kanske inte helt otippat Volvo. Nyheterna S60 och V60 har blivit svenskarnas nya favoriter med drygt 23 000 registrerade exemplar under det gångna året. De båda modellerna, som går under kategorin “mellanklassmodell”, har med råge passerat svenskarnas tidigare gunstlingar – S90 och V90. Ta del av hela listan här. 

Märket med högst status – Tesla!

återkalla-bilar-tesla-5

När svenskarna ska lista vilket bilmärke som är mest statusfyllt är resultatet otvetydigt: Tesla, tack vare modern teknik och snygg design. Det är Blocket Fordon som gett Yougov i uppdrag att ta reda på svenskarnas inställning kring bilar och status – och resultatet är inte helt upplyftande för nya fordon. Nästan sju av tio svenskar tycker inte att det är hög status med en ny bil. 

Att nya bilar inte ses som särskilt statusfyllda är så klart positivt ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom ett argument för att köpa nytt försvinner. Bilköpare som är ute efter en bil med hög status kan i stället satsa på en begagnad bil med rätt egenskaper, vilket också är det mer klimatsmarta alternativet”. 

Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Bilmärken med högst status bland svenskarna

  1. Tesla – 24%
  2. Ferrari – 13%
  3. Volvo – 12%
  4. BMW – 10%
  5. Mercedes-Benz – 9%
  6. Porsche – 8%
  7. Audi – 7%
  8. Jaguar – 5%
  9. Toyota – 3%
  10. Cadillac – 2%

Källa: Blocket

Går du i bilköpartankar?

återkalla-bilar-köpa-bil-finansiering

Går du i tankar om att köpa en ny bil men behöver lite hjälp på traven, då kan du snabbt och enkelt ansöka om lån här! 

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.