Allt du behöver veta om företagsbil. Våra tips.

Publicerat 14 september 2022 under kategorin Allmänt om bil

-

Är det dags för din verksamhet att skaffa företagsbil? Då har du kommit helt rätt! Vi har samlat all information du behöver känna till vad det gäller företagsbilar. Allt från den mest populära modellen, regler, kostnader och vad som är viktigt att fundera på – nu sätter vi igång!

Vad är en företagsbil? 

Vi börja med att klargöra: vad är en företagsbil? En företagsbil är ett fordon som införskaffas och ägs av ett företag i syftet att användas vid bland annat företagsresor för de anställda, som till exempel att besöka kunder eller levererar varor från en plats till en annan. 

Företagsbilar används inom alla möjliga branscher och yrken, allt från snickare, elektriker, försäljare till konsulter. Det finns i huvudsak två olika typer av företagsbilar; tjänstebil och förmånsbil. Lagar och regelverk kring dess är olika, och det är därför viktigt att du kan skilja dem åt 

Regler kring företagsbilar

När du köper en företagsbil måste du vara på det klara med hur du planerar att använda den, eftersom olika regler gäller beroende på hur, när och av vem bilen körs. 

Tjänstebil 

En tjänstebil är en bil som endast får lov att köras av dem anställda inom företaget medans de är i tjänst. Alltså används en tjänstebil vid till exempel kundresor eller leveranser. Det är bara tillåtet att använda bilen för privat bruk max 10 resor per år, som inte får har mer än den sammanlagda körsträckan 100 mil.  

Skatteverket är väldigt noga med att granska hur tjänstebilar brukas. Därför måste varje bilresa dokumenteras i en körjournal, om företaget ska kunna ha en giltig redovisning av hur tjänstebilen används. Läs mer om körjournaler här!

Förmånsbil

Har du för avsikt att du eller dina anställda ska kunna använda bilen för privat bruk, och inte bara vid undantagsfall, måste du istället välja en förmånsbil. När en anställd använder arbetsgivarens bil mer än 10 resor per år, och som överskrider körsträckan 100 mil, är det en skattepliktig förmån.   

Genom att införskaffa en förmånsbil, vilket innebär att du månadsvis beskattas för en bilförmån, får du lov att använda bilen i både privat och tjänstebruk. 

Läs mer om skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil här! 

Leasa eller köpa företagsbil?

Det finns både fördelar och nackdelar med att leasa eller köpa din företagsbil. Vad som passar ditt företag bäst beror helt och hållet på vad ni lägger värde i, och vilken budget ni har för att skaffa en företagsbil. 

Att köpa en företagsbil innebär att ditt företag binder en stor summa pengar, vilket inte är några problem om företagets kapital har möjligheten att täcka det. Genom att köpa bilen betyder det också att företaget äger den, vilket har stort värde för många. Däremot, får man också räkna med att, precis som med alla andra bilköp, att värdet sjunker och att andrahandsvärdet på bilen efter år av bruk och slitage inte kommer att vara detsamma. 

Leasa företagsbil innebär att företaget hyr bilen under en bestämd period, där du betalar en månadskostnad istället för ett högre engångspris. Så sett kan det verkar som det mer ekonomiska valet, men ofta innebär leasing att du i slutändan får betala en högre summa än vad engångs priset hade varit. Speciellt, om det visar sig att bilen har utsatts för mycket slitage unde dess uthyrning. Läs mer om företagsleasing här!

Vilken företagsbil ska man välja?

Slutligen, vilken företagsbil ska man välja? Det tråkiga svaret är som vanligt att det beror helt och hållet på vad du och ditt företag har för behov. Men självklart finns där modeller och kvaliteter som är mer förekommande än andra!

En stigande trend är helt klart hållbarhet. Hybrid och elbilar blir allt mer förekommande bland företagsbilarna. Visserligen innebär det ett högre pris vid själva köpet av bilen, men generellt sätt brukar hybrid och elbilar hålla en lägre månads- och driftkostnad. Läs mer om kostnaden för elbilar här! 

Bland de populära bilvarumärkena för tjänstebilarna hittar vi bland annat Volvo, Audi, Volkswagen, Mercedes, Polestar och Tesla. En undersökning visar att de som är mest nöjda med sina tjänstebilar är Tesla ägarna, ett bilvarumärke som vi mycket väl vet har stigit rejält i popularitet bara dem senaste åren. Läs mer här!

Finansiering

Behöver du hjälp med att finansiera er företagsbil? Vi förstår att ni har mycket och göra, och att finansiering behöver gå undan. Ansök om lån direkt här!

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.