17 tips: Så håller du bilen ren och fräsch!

Publicerat 18 september 2023 under kategorin Allmänt om bil

-

Att hålla din bil ren och fräsch är inte bara något vi gör för att det ska vara tilltalande, det är också viktigt för att bevara bilens värde. I det här inlägget kommer vi att ge dig 5 enkla tips som hjälper dig att hålla din bil i toppskick. Låt oss dyka in!

Håll bilen ren och fräsch!

Bilen är för många som ett andra hem, och precis som med våra hem så är det viktigt att bilen hålls lika ren och fräsch! I detta inlägg kommer vi att gå igenom 5 områden och tips för att hålla din bil skinande ren och fräsch. 

Tvättrutin, teknik & produktval

För att hålla din bil ren är det viktigt att skapa en regelbunden tvättrutin. Genom att tvätta din bil regelbundet skyddar du lacken samtidigt som du tar bort smuts och föroreningar som kan orsaka skador över tid. Här är några tips för att tvätta din bil på rätt sätt:

 1. Använd rätt tvättprodukter: Använd en mild biltvätt eller ett bilschampo som är avsett för användning på fordon. Undvik att använda vanligt diskmedel eftersom detta kan skada lacken.
 2. Tvätta bilen i skugga: Tvätta din bil i skuggan för att undvika att tvättmedlet torkar för snabbt och orsakar fläckar.
 3. Använd rätt teknik: Använd en svamp eller tvätthandske när du tvättar din bil, och tänk på att inte applicera för hårt tryck på bilens yta. Arbeta uppifrån och gå neråt för att undvika att smuts sprids över hela bilen.
 4. Torka av och polera: När du har tvättat klart bilen är det dags att torka den! Gör detta försiktigt, gärna med en mikrofiberduk. Vill du dessutom ge lacken lite extra glans i solen så kan du använda en mild bilpolish. 

Genom att följa dessa enkla tvättsteg kan du hålla din bil ren och skydda lacken för en lång tid framöver!

Interiör, doft & organisation

För vissa en tråkig punkt, men för andra en livsviktig! Att hålla insidan av din bil ren och organiserad är lika viktigt som att hålla utsidan skinande och fläckfri. Här är några tips som hjälper dig hålla bilens interiör ren och fräsch:

 1. Rengör regelbundet: Dammsug bilens interiör regelbundet för att ta bort smuts, sand och annat skräp. Använd gärna en mjuk borste för att komma åt svåråtkomliga områden utan att skada interiören.
 2. Organisera: Håll bagageutrymmet och kupén rena och städade genom att använda förvaringslösningar som korgar, fack eller organisatörer. Detta kommer hjälpa dig att hålla bilen ren eftersom det blir svårare att placera saker eller skräp fel. Att hålla bilen organiserad bidrar till en ren och fräsch interiör miljö.
 3. Undvik dålig lukt: För att undvika dålig lukt i bilen kan du använda en luftfräschare eller placera en påse kaffebönor under sätena – detta neutraliserar dåliga lukter. Se också till att regelbundet rengöra golvmattorna och sätena för att hålla bilen ren och luktfri!  

Ett tips är att småstäda ofta, då blir det inte ett stort projekt vid varje städtillfälle! Se till att placera sakerna rätt direkt, städa bilen så ofta du hinner med, och använd luftfräschare eller andra knep för att ge bilen en god doft året runt!

Vax, solskydd & trånga utrymmen

För att bevara bilens glans, skönhet och värde är det viktigt att skydda både lacken och interiören. Här är några tips för att skydda din bil:

 1. Applicera vax: Applicera vax på bilens lack regelbundet för att ge den ett extra skydd mot väder och smuts. Vaxet hjälper också till att ge lacken en djup och glansig yta som varar länge.
 2. Använd solskydd: SPF för bilen ser lite annorlunda ut än för oss, men att skydda bilen mot solens strålar är en viktig del av att hålla den i toppskick! Om möjligt, parkera din bil i skuggan eller använd solskydd för att skydda interiören mot UV-strålar. Detta hjälper till att förhindra blekning och sprickbildning av material inne i bilen.
 3. Undvik trånga utrymmen: Var försiktig när du parkerar och undvik att trånga utrymmen som ökar risken att skrapa bilen mot hinder. Använd bilskydd eller parkera på platser där risken för skador är minimal.

Att skydda bilen, både invändigt och utvändigt, är en viktig komponent för att hålla bilen ren, fin och fräsch! Genom att ta dessa försiktighetsåtgärder kan du förlänga livslängden och bevara bilens skick under en längre tid.

Mjuka material & bye-bye tvättskador

Det finns inget värre än att se sin bil full av repor när solljuset träffar! För att undvika skador på bilens yta är det viktigt att du använder rätt produkter och tekniker. Här är några tips att följa för att minimera risken för tvättskador:

 1. Välj skonsamma produkter: Använd rengöringsprodukter som är speciellt framtagna för bilar och som inte innehåller kemikalier som kan skada lacken. Rådfråga alltid personalen där du köper tvättmedlet, så vägleder de dig!
 2. Tvätta med mjuka material: Använd mjuka mikrofiberdukar eller svampar för att undvika repor eller skador på bilens yta under tvätten.
 3. Följ tillverkarens instruktioner: Läs och var noggrann med att följa instruktionerna på rengöringsprodukterna för att få det bästa resultatet och undvika eventuella skador på bilen.

Om du använder rätt produkter och tekniker när du tvättar och rengör din bil kan du hålla din bil ren och fräsch utan att orsaka skador. Tänk på att rengöra bilen med jämna mellanrum så att smutsen inte fäster sig för hårt och skadar lacken.

Däcktryck, service & matförbud

Nu har vi täckt det absolut mest väsentliga. Men förutom de tidigare nämnda tipsen finns det några extra saker du kan göra för att hålla din bil fräsch:

 1. Undvik att äta i bilen: Genom att undvika att äta i bilen minskar du risken för att få matrester och smuts som kan orsaka dålig lukt och i värsta fall attrahera skadedjur.
 2. Kontrollera däcktrycket: Kontrollera däcktrycket regelbundet för att säkerställa en jämn körning. Med rätt tryck i däcken kan du även undvika onödigt slitage.
 3. Regelbunden service: Service är inte alltid det roligaste, men en stor del av bilens hälsa – och dess livslängd, kommer från att ta hand om bilen och serva den regelbundet.
 4. Använd luftfräschare: Placera en luftfräschare i bilen för att hålla den luktfri och fräsch. Välj en doft som du gillar och byt ut luftfräscharen regelbundet. En bil som doftar gott ökar körglädjen såväl som att det ger en känsla av en ny bil!

Ta hand om din bil och följ dessa tips för att hålla den ren och fräsch under lång tid. Glöm inte att regelbundet städa, tvätta och underhålla din bil för att bevara värdet. Med en ren, fräsch och välmående bil kan du koppla av och njuta av en trevlig körupplevelse!

Behöver du hjälp med finansiering?

Vill du veta mer om bilar? Läs vår artikel om världens mest högteknologiska bilar eller om årets bästa elbilar här! 

Är du redo att köpa en ny bil? Ansök om ett billån hos oss redan idag!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

Dags för en
road trip?

-

Se då till att du sitter i en säker bil. Vi hjälper dig att finansiera bilköpet till en låg månadskostnad.