Ansök om lån

Allt du behöver veta om billån! Publicerat 5 november 2018 under kategorin Finansiering

Vi på MyMoney är experter på billån. Det finns i princip ingenting vi inte vet om processen kring att ansöka om ett billån. För många kan det säkert kännas svårt och krångligt med billån, det är det inte! För att bevisa det, har vi sammanställt den här artikeln som förhoppningsvis ska räta ut alla dina frågetecken kring billån.

Ja det kan kännas svårt att veta var man ska börja när man ska ta ett lån. I dag lånar svenskarna allt mer till bostad, bil, resor etc. Sveriges Riksbank menar att det finns en rad orsaker till att vi lånar mer, bl. a. en dåligt fungerande bostadsmarknad och skattesystem som inte är optimala ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv. Många svenskar behöver därför låna pengar då de vill köpa t. ex. bostad eller bil. Vi tar dig igenom allt du behöver veta för att ditt nästa billån ska gå så smidigt som möjligt.

Billån anpassat efter dina behov

billån anpassat efter dina behov

Det första du ska göra när du börjar fundera på att ta ett billån, är att se över dina behov. Varför behöver du en bil? Vilken typ av bil behöver du? Gör alltid en budget där du inkluderar alla kostnader du kommer få i och med ditt bilköp. Det är lätt att missa kostnader som tillkommer under processen, så se till att ha stenkoll på alla utgifter. Detta innefattar givetvis en kalkyl på vad driftskostnaden för din nya bil blir, med återbetalning av lån, skatter, försäkringar, drivmedel, vinter/sommardäck osv. Räkna också med att ha en buffert för ev. service- och reparationskostnader. Räkna hellre lite för högt än för lågt, så du inte hamnar i en situation där pengarna inte räcker.

Välj en smart bil

Fundera över vilken typ av bil du vill köpa. Om du till exempel köper en ny miljöbil har du ju faktiskt möjlighet att få bonus enligt det nya skattesystemet Bonus Malus. Om du däremot tittar på en ny bil med bensin eller diesel som drivmedel, riskerar du istället att få högre avgifter. Köper du begagnad bil är det en bra idé att se över hur bensin- eller dieselförbrukningen ser ut. Om dina behov inte kräver en större bil kan det kanske vara smart att titta på en lite mindre, mer ekonomiskt försvarbar, variant.

Hur väljer man en bra långivare?

Vi rekommenderar alltid att man jämför olika långivare för att se vilket avtal som verkar funka bäst för just dig. Det är alltid viktigt att kolla på räntesatser och andra villkor innan du bestämmer dig för vilken långivare du ansöker hos. Det är inte alla långivare som kan erbjuda ett fördelaktigt billån som passar just dina behov.

Hur går det till?

billån allt du behöver veta råd och tips

Men hur går det då till i praktiken? Här är några punkter att förbereda innan du skickar in din låneansökan.

Uppfyll kraven

Börja alltid med att se till att du uppfyller de krav som långivaren har på låntagaren. Vi på MyMoney har till exempel kraven att du ska ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige, vara fri från betalningsanmärkningar samt ha en fast inkomst.

Spara ihop till kontantinsatsen

billån kontantinsats råd och tips

De flesta långivare vill att du ska ha tillräckligt med pengar för att lägga en kontantinsats för att få ett godkänt billån. Vi rekommenderar alltid att du betalar en del av summan själv då detta oftare ger ett mer förmånlig lån. Hur stor kontantinsatsen ska vara kan du själv bestämma. För att få ett riktigt förmånligt lån bör du kunna lägga en lite större kontantinsats.

Billån utan kontantinsats

Det finns en rad långivare som inte kräver att du har en kontantinsats. På MyMoney är det till exempel inget krav, men det är alltid bra om du kan betala en del av summan direkt då detta hjälper dig till ett mer förmånligt billån. Ju mer pengar en låntagare vill låna, desto större risk innebär det ju för långivaren. Därför premieras de låntagare som med egna medel kan finansiera en större del av köpet.

Ansök om billån hos den långivare du valt

ansök om billån allt du behöver veta

När du sett till att du har en budgetplan för ditt bilköp, har gjort din research på långivare, uppfyller alla krav och ev. har sparat ihop din kontantinsats, är det äntligen dags att ansöka om lånet hos den långivare du valt. Hos MyMoney ansöker du enkelt direkt på vår hemsida. När du blivit godkänd som låntagare och mottagit utbetalningen kan du sedan genomföra ditt bilköp.

Avbetalning

I samband med att man ansöker om ett billån, tas en avbetalningsplan fram. Det är såklart viktigt att du följer denna avbetalningsplan och betalar dina fakturor i tid. Obetalda fakturor kan leda till att du hamnar hos inkasso och ådrar dig onödiga betalningsanmärkningar.

Billån hos MyMoney

På MyMoney värdesätter vi en smidig och snabb låneansökningsprocess. Vi garanterar att alla låneansökningar vi får in behandlas inom loppet av 24 timmar.

Fördelar med att välja MyMoney

Ett par av våra största fördelar är att vi inte kräver att du betalar en kontantinsats när du lånar pengar av oss, samt att utbetalningen går väldigt fort då du blivit godkänd för ett billån hos oss. Du kan dessutom enkelt signera din låneansökan med BankID och slipper därmed långa väntetider och fysisk pappershantering. Du hittar vår smarta lånekalkylator på vår hemsida, där du enkelt kan skriva in beloppen du söker lån för samt eventuell kontantinsats och direkt få en uppskattad månadskostnad. Kalkylatorn ger en grov uppskattning så för att få en så exakt beräkning som möjligt behöver du gå vidare i processen och uppge fler personliga uppgifter.

Hur mycket får jag låna hos MyMoney?

Det beror givetvis på en rad olika faktorer. Främst är det din taxerade inkomst som har betydelse. Med god, fast inkomst, ökar givetvis dina chanser att få låna mer. Vi gör helt enkelt en samlad bedömning av hur din betalningsförmåga ser ut. Precis som alla seriösa långivare.

Checklista: Ta billån

Här är vår checklista på allt du behöver göra om du vill ta ett billån:

  • Fundera på vad du har för behov. Varför behöver du en bil? Vilken typ av bil behöver du?
  • Kan du välja en miljöbil som ger dig bonus?
  • Hur ser din budget ut? Vad har du råd med?
  • Gör research på olika långivare och hitta den som passar dig bäst.
  • Se till att uppfylla alla de krav som långivaren begär av låntagaren.
  • Försök spara ihop till en kontantinsats, detta ger dig oftast en lägre lånekostnad.
  • ANSÖK!
  • Följ din avbetalningsplan!
  • Njut av din nya bil!

Vi hoppas såklart att du överväger MyMoney som långivare när du ska ta ett billån. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar kring billån hos oss. Om du redan bestämt dig, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Relaterade artiklar

14 april 2023

5 saker du inte visste om billån!

Chansen är att du har en bil, eller är på marknaden för en bil. Men har du full koll på hur billån fungerar? Här kommer vår lista på 5 saker som du kanske inte visste om billån! Är du på jakt efter ett nytt billån? Att ta ett billån är något de flesta gör någon gång i livet. Det ?…Läs mer »

14 december 2018

Köpa begagnad bil – Allt du behöver veta

Det kan vara svårt att köpa rätt begagnad bil. En begagnad bil behöver inte ha några fel, men det kan vara bra att vara påläst för att ha rätt förutsättningar inför köpet. Det finns många fällor som kan kosta dig tusentals kronor. Så vad ska man egentligen tänka på som köpare? Vad…Läs mer »

Visa allt i kategorin Finansiering

Stäng